Artikeln publicerades 25 september 2024

Premiär för spännande stenåldersprojekt i Juddhult

barns händer som skapar en skål i lera

Eleverna fick prova på att tillverka egna skålar med forntida tekniker, något som blev en uppskattad upplevelse.

Under september har alla tredjeklassare i Älmhults kommun fått en unik inblick i livet under stenåldern genom ett projekt i Juddhult. Projektet som genomförts för första gången sker i samarbete med Kulturparken Småland och är ett Skapande skola-projekt som finansieras med stöd av kulturrådet.

I samarbete med Kulturparken Småland har eleverna deltagit i både teoretiska och praktiska aktiviteter där de fått utforska den lokala kulturmiljön kring sjön Römningen, som är känd för sina många hällkistor från stenåldern.

Hur såg naturen ut för 4000 år sedan?

Eleverna har fått möta museipedagoger, prova på forntida hantverk och uppleva hur naturen såg ut för 4000 år sedan. De har fått kliva in i en av de bäst bevarade hällkistorna, omgiven av ett sjutton meter brett röse.

De har även fått prova på stenålderskläder och fått känna på repliker av vapen och redskap som användes under denna tid. Bland annat har de fått arbeta praktiskt genom att tillverka egna skålar med forntida tekniker, något som blev en uppskattad upplevelse.

Det var spännande att få se och känna på vapnen. Det var också en speciell upplevelse att få se och känna på ett riktigt rävskinn, berättar en av eleverna.

Uppmärksamma det lokala kulturlandskapet

Projektet är ett viktigt initiativ för att skapa en koppling mellan eleverna och det lokala kulturlandskapet. Genom att använda närmiljön som en resurs för kreativ och upplevelsebaserad inlärning får barnen möjlighet att både utveckla nyfikenhet och tilltro till sin egen förmåga.

Helen Carlsson, kulturstrateg.

Vi har fått oerhört positiv återkoppling från både lärare och elever. Förhoppningen är att projektet ska bli återkommande, så att även nästa års treor får uppleva detta. Det är fantastiskt att vi har en sådan här kulturmiljö i vår närhet, och det känns självklart att våra elever ska känna till och bli förtrogna med den.

Fakta om projektet

  • Plats: Judhult, Göteryd
  • Medverkande: Samtliga kommunala skolor i Älmhults kommun
  • Årskurser: Årskurs 3
  • Totalt antal elever: Drygt 250

Bakgrunden till projektet är den unika kulturmiljön runt sjön Römningen, som rymmer över 40 hällkistor. Denna period i vår historia, som sträcker sig från slutet av stenåldern till början av bronsåldern, ger en fascinerande inblick i hur människor levde för omkring 4000 år sedan.

Projektet har visat sig vara både lärorikt och inspirerande, och det finns stora förhoppningar om att det ska fortsätta ge framtida elever samma möjlighet att uppleva och förstå sitt historiska arv.

Om Skapande skola

Statsbidraget Skapande skola syftar till att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. Alla barn och unga har rätt att få ta del av professionell och kvalitativ konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor.

Skapande skola-projektet 2024-2025

  • F-klass: Färg & design – Hur känns det? Workshop på IKEA Museum. Våren 2025.
  • Årskurs 1: Land Art med Marianna Agetorp. Våren 2025.
  • Årskurs 2: Tvåornas kör. Våren 2025.
  • Årskurs 3: Stenåldersprojekt i samarbete med Kulturparken Småland. Hösten 2024.
  • Årskurs 4: Skolbio
  • Årskurs 5: Råshultsdagar på Linnés Råshult. Våren 2024
  • Årskurs 6: Berättarprogram i samarbete med Sagomuseet. Hösten 2024
  • Årskurs 7-9: Guidad och verkstad på Wanås Konst. Hösten 2024