Artikeln publicerades 31 augusti 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Paradisskolan invigs 7 september

Älmhult växer så det knakar. Den 7 september klockan 17.00 inviger vi Paradisskolan - en helt ny skola i Västra Bökhult.

Under drygt två års tid har eleverna kunnat se sin nya skola ta form och i samband med skolstart fick eleverna kliva in i den nya skolbyggnaden. En toppmodern F-6 skola i naturskön omgivning.

– Det känns fantastiskt kul att vi nu kan inviga vår nya skola. Jag har varit med i arbetet med att få en ny skola på plats så det känns väldigt härligt att den nu ska invigas, säger Charlotta Gustafsson, rektor på Paradisskolan.

Skolan invigs med musik, bandklippning och invigningstal av bland annat Gusten Mårtensson, kommunstyrelsens ordförande. Därefter blir det möjlighet till rundvandring i den nya skolan.

– Det är en stor förmån som är få förunnat att få vara med om att inviga en ny skola. En framtida skola byggd helt i passivhusteknik vilket skapar fantastiska förutsättningar för en hållbar skolmiljö, säger Gusten Mårtensson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Från första spadtag till inflytt

Det första spadtaget för byggnationen togs av elever och representanter från kommunen i oktober 2020. Bygget av skolan har genomförts i ett partnerskap tillsammans med Dynacon Construction AB.

– Vi har följt byggprocessen med stort intresse vecka för vecka och nu är vi äntligen framme vid den efterlängtade invigningen. Att vi har kunnat genomföra projektet inom budget, trots prishöjningar på material är extra positivt. Vi har aktivt arbetat tillsammans med entreprenören för att få till detta, säger Roland Johansson (M), ordförande tekniska nämnden.

Den nya skolan kan ta emot cirka 750 elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Byggnaden är i tre plan med entrén och matsalen som skolans mittpunkt där alla kan samlas. På varje plan finns två större och ett antal mindre torg. Idrottshallen är fullskalig med banor för bland annat basket, handboll och innebandy.

Passivhus – vad innebär det?

Paradisskolan är byggd som ett passivhus. I ett passivhus tittar man extra noga på att få ner energiförbrukningen samt att få ett bra inomhusklimat. Det är också viktigt med hög komfort och hållbarhet. Detta innebär att man i hela byggprocessen, från projektering till färdig byggnad, noga väljer material och arbetssätt för att uppfylla de stränga krav som ställs för ett passivhus

– Det är en otroligt vacker skola både utvändigt och invändigt. Lokalerna är ljusa och öppna och det finns ett genomtänkt flöde med hemvister för varje årskurs. Med den nya byggnaden får vi en bra arbetsmiljö för både medarbetare och elever, berättar Anna Rix Grönvall, grundskolechef.

Invigning av nya skolan

Onsdag den 7 september klockan 17.00-19.00.

Passa på att kika in i de nya lokalerna. Det bjuds på musik, överraskningar, tal och något att äta och dricka. Möt också konstnärerna som gjort konstverken till nya skolan. Alla är välkomna – barn som vuxna.

Hitta hit!

Adress, Kunskapsgatan 10
Parkering finns. Följ Norra Ringvägen!

Kontaktpersoner

Anna Rix Grönvall, grundskolechef Älmhults kommun

anna.rix-gronvall@almhult.se

Zerny Bäck, projektledare Älmhults kommunzerny.back@almhult.se