Artikeln publicerades 21 februari 2025 Kommun och politik
Nytt samverkansavtal och medborgarlöfte för Älmhults kommun
.webp)
Älmhults Strategiska Brottsförebyggande råd består av Eva Ballovarre (S), Gusten Mårtensson (C), Yvonne Jonsson (C), Stefan Jönsson (S), Jakob Willborg (M) Susann Pettersson, kommunchef Niklas Wilsson, Lokalpolisområdeschef, Elin Görbring brottsförebyggande samordnare, Håkan Helgesson, kris- och beredskapsstrateg och Staffan Käll, kommunpolis.
Siktet är inställt på ett tryggare samhälle när Polisen och Älmhults kommun förnyar samverkansavtal och medborgarlöfte.
Medborgarlöfte och samverkansavtal är en överenskommelse mellan lokalpolisområde Ljungby och Älmhults kommun. Till grund för dessa ligger insamlad statistik, medborgardialog och samtal mellan polis och kommun.
Samverkansavtal
Årets samverkansavtal handlar om att vi vill att Älmhult ska förbli en trygg och säker plats att bo, vistas och verka i.
Vi har idag ett väl fungerande samarbete mellan polisen och kommunen och jag ser fram emot att fortsätta följa det under året. Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte mellan Älmhults kommun och Lokalpolisområde Ljungby är en viktig del i att jobba förebyggande och att skapa en tryggare och säkrare miljö för alla som bor, vistas och verkar i vår kommun. Tillsammans kan vi effektivt minska brottsligheten och öka tryggheten för våra invånare, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande.
Prioriterade fokusområden
Målet med de prioriterade fokusområdena är att tidigt förebygga kriminalitet. Förhållandena under barn- och ungdomsåren påverkar både psykisk och fysisk hälsa och tidiga insatser och stöd i hem och skola gör skillnad.
- Trygga unga
- Kommun fri från våld
- Förebyggande arbete gällande användning av alkohol, narkotika, doping, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)
- Skadegörelser i skolmiljö
Nytt för denna överenskommelse är att både kommunen och polisen har ett lagstiftat krav på att jobba brottsförebyggande, vilket möjliggör att vi kan ta ett samlat grepp kring brottsförebyggande och trygghetsfrågorna och mer strukturerat och systematiskt utveckla våra metoder säger Elin Görbring, brottsförebyggande samordnare.
Medborgarlöfte
Medborgarlöfte är ett löfte om konkreta aktiviteter från polis och kommun i syfte att öka tryggheten och förebygga brott. Att lyssna på invånarnas oro och jobba med det som de upplever är viktigt för deras trygghet och säkerhet. Baserat på dialoger och underlag från exempelvis trygghetsenkäter har vi fått fram punkter att arbeta med:
- Stärka det brottsförebyggande: Förbättra den brottsförebyggande kapaciteten och öka synlighet och möten med invånare i takt med att poliskåren växer.
- Tidiga insatser för ungdomar: Samarbete med skolor, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) för att förebygga och ta itu med ungdomsbrottslighet och kriminellt beteende.
- Engagera lokala företag: Utveckla partnerskap med lokala företag för att hantera brottslighet och säkerhetsproblem, med fokus på initiativet ”Trygg i butik”.
- Utökning av grannsamverkan: Öka antalet aktiva hushåll och områden som deltar i grannsamverkansprogram för att minska stölder och relaterade problem.
- Kampen mot narkotikamissbruk: Riktade insatser i centrala Älmhult för att bekämpa narkotikamissbruk, särskilt bland ungdomar.
- Bekämpning av organiserad brottslighet: Gemensamma insatser med andra myndigheter för att förebygga organiserad brottslighet.
- Förbättra kommunikationen: Förbättra kommunikationen med invånarna om brottsförebyggande arbete och trygghet.
- Förebyggande av bedrägerier: I takt med den nationella ökningen av bedrägerier ska vi prioritera informationskampanjer för att förhindra dessa.
- Våld i nära relationer: Utöka samarbetet för att minska våld i hemmet och hitta arbetssätt för att förebygga det tillsammans med invånare.
Jag är mycket nöjd med den nya Samverkansöverenskommelse och Medborgarlöfte som formaliserar de senaste årens goda samarbete mellan Älmhults kommun och lokalpolisområdet. Vi är överens om vad vi vill prioritera både när det gäller samverkansformerna och när det gäller det operativa vilket ger finfina förutsättningar även för framtiden. – Niklas Wilsson, lokalpolisområdeschef LPO Ljungby.
Hur sker arbetet?
Polis och kommun fortsätter att arbeta tillsammans med både strategiska och operativa åtgärder i syfte att minska brottslighet och öka tryggheten. Vi jobbar gemensamt med våra invånare föra att förstå och göra någonting åt orsaker till otrygghet. Vi jobbar med både långsiktiga mål och flexibla åtgärder för att snabbt kunna agera vid behov.