Artikeln publicerades 1 april 2025 Omsorg och stöd
Nytt arbetssätt för att stötta barn och unga i riskmiljöer

Stödenheten, Linnéskolan samt kultur och fritid delade med sig av konkreta exempel på hur de samarbetar för att fånga upp elever med normbrytande beteende.
Älmhults kommun har under en tid börjat med ett nytt sätt att hjälpa ungdomar som ligger i riskzon för kriminalitet. Det nya arbetssättet kallas SSPF, som står för skola, socialtjänst, polis och fritid.
För en del barn är vardagen fylld av hinder – kanske är det svårt att hantera känslor, att koncentrera sig eller att hitta sin plats i gruppen. När skolan och livet runt omkring blir en utmaning ökar risken för att barnet hamnar snett och dras in i negativa mönster.
Att identifiera och stötta barn och elever i riskzon för brottslig verksamhet, från tidig ålder till tonåren, är en prioriterad fråga i kommunen. Under en gemensam förmiddag samlades chefer inom socialtjänst, skola samt kultur och fritid för att diskutera hur samarbetet kan stärkas och insatser sättas in i tid.
Så jobbar vi tillsammans
Medarbetare från socialtjänst, skola och fritidsgård delade med sig av konkreta exempel på hur samverkan kan göra skillnad. Genom att arbeta tätt ihop har de kunnat hjälpa elever att hitta rätt väg. Under mötet presenterades bland annat ett elevcase där långsiktigt samarbete varit avgörande för att skapa förändring.
Detta är en helt ny arena att samarbeta i. Jag har aldrig varit med om den här kraften tidigare, säger Annika Bard, rektor på Linnéskolan.
En stabil skolgång och trygg framtid
Om ett barn har svårt att fungera i skolan kan det bli större utmaningar när de blir äldre. Nu kan vi jobba nära och intensivt med vårdnadshavarna och skolpersonalen under en period tills barnet klarar av skoldagen igen. Det här är ett viktigt förebyggande arbete för att förhindra framtida utanförskap och mer omfattande svårigheter, säger Anette Olsson, från stödenheten i Älmhults kommun.
Fokus i insatserna är att förstärka det som är positivt och som fungerar bra kring individen. Målet är att barnet ska må bra, ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger.
Vi på skolan ser ju direkt när barn har svårt att klara skoldagen av olika skäl. När vi redan har prövat andra vägar men inte kommer framåt, kan vi nu ta hjälp av vårt team med SPFF där vi tillsammans har ett bredare perspektiv. Det är så värdefullt, fortsätter Annika.
Tidiga insatser
Forskning och erfarenhet visar att tidiga insatser, god kommunikation och ett gemensamt ansvar är avgörande för att ge barn och unga rätt stöd i tid.
För de allra yngsta, barn i åldern 0–6 år, finns nätverket ”Samverkan barn”, där barnhälsovård, socialtjänst, förskolan, familjecentral, Centrala barn- och elevhälsan samt brottsförebyggande samordnare samarbetar. Målet är att skapa en gemensam förståelse för de olika verksamheternas uppdrag och att stärka samverkan för att tidigt kunna identifiera och stötta barn som behöver extra stöd.
Inom förskolan pågår även ett omfattande arbete med Kronobarnsmodellen, som betonar vikten av tidiga insatser redan under förskoleåldern. Genom att arbeta tillsammans över verksamhetsgränser kan vi skapa en tryggare och mer stödjande miljö för alla barn.
Tidiga insatser är jätteviktiga i den ålder de är på förskolan, det är då vi har god möjlighet att upptäcka och stötta barn i tid, säger Jenni Karlsson, verksamhetschef inom förskolan.
Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF)
SSPF är en etablerad samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet samarbetar. Syftet med modellen är att tidigt upptäcka ungdomar i riskzon för kriminalitet, missbruk eller annat riskbeteende, och snabbt kunna erbjuda olika insatser.
Modellen bygger på att vårdnadshavare godkänner att anställda inom skola, socialtjänst och polis får bryta sekretessen mellan myndigheterna och prata öppet om barnet. Genom att komma in tidigt kan teamet runt barnet ta tag i svårigheter innan det blir större problem.