Artikeln publicerades 19 december 2024 Uppleva och göra
Ny plan för att bevara och utveckla friluftslivet
Kommunfullmäktige beslutade den 16 december att anta en ny friluftsplan. Friluftsplanen är den första i sitt slag och innehåller över 30 olika åtgärder med fokus på tillgänglighet, kunskap och kvalitet.
Älmhults kommun har under lång tid arbetat aktivt med friluftslivsplanering och gjort många konkreta insatser för att främja friluftslivet. Vi har anlagt leder och rastplatser, och arbetat för att utveckla olika former av service. Den nya friluftsplanen är ett viktigt nästa steg och lägger grunden för ett mer sammanhållet arbete framåt.
Friluftsplanen innehåller tre utvecklingsområden, tio mål och drygt 30 olika åtgärdsförslag. Utvecklingsområdena är tillgänglighet, kunskap och kvalitet.
”Alla ska ha tillgång till friluftsliv”
Enligt den senaste nationella enkätundersökningen om svenskarnas friluftsliv (2018) så ägnar i stort sett alla svenskar sig redan åt friluftsliv i någon form. Men vi skulle behöva komma ut i naturen ännu oftare och tillgängligheten kan förbättras, till exempel för naturovana grupper och när det kommer till den fysiska närheten mellan bostäder och friluftsområden.
Tillgänglighet är ett viktigt utvecklingsområde och vi behöver jobba mer med både fysisk, psykosocial och kommunikativ tillgänglighet. Varje invånare ska kunna delta efter egen förmåga och alla ska ha tillgång till friluftsliv i sin vardag, säger Nicolas Hansson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Några åtgärdsförslag som finns i friluftsplanen är till exempel fler lättframkomliga gångvägar, bättre sikt för ökad trygghet och att profilera friluftsområden för olika målgrupper.
Kunskap som förebygger slitage och konflikter
Friluftsliv bidrar till en bättre folkhälsa, både psykiskt och fysiskt, och ger många en meningsfull vardag. Men ett stort intresse för friluftsliv kan öka risken för slitage på naturen och det kan också uppstå intressekonflikter, till exempel mellan lugna och mer fartfyllda aktiviteter. Friluftsplanen innehåller därför mål om skyddade områden, att sprida kunskap om allemansrätten och att främja god samverkan.
Det är många intressen som ska samsas i naturen och det är många i kommunen som är inblandande i friluftsarbetet. Friluftsplanen är ett kunskapsunderlag och ser till att vi har en gemensam syn på hur vi ska ta tillvara på och utveckla våra friluftsområden, säger Nicolas Hansson.
Friluftsplanen innehåller bland annat en lista med särskilt värdefulla friluftsområden och för varje område finns en beskrivning av friluftsvärden, vilka aktiviteter som kan utövas, befintliga anläggningar och olika utvecklingsförslag.
Vill du läsa hela planen?
Här kan du läsa den nya friluftsplanen för Älmhults kommun Pdf, 7.1 MB.