Artikeln publicerades 6 mars 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Ny konsthall invigs i Älmhult

Efter drygt trettio år i kulturhuset Blohmé har det blivit dags för Älmhults konstförening att inviga Älmhult Art Center i det gamla taxihuset vid Älmhults station.

Den officiella invigningen äger rum torsdagen den 9 mars klockan 17.00. Vi passade på att ställa frågor till Anton Härder (S), kultur-och fritidsnämndens ordförande som är med och invigningstalar och Helen Carlsson, kulturstrateg i Älmhults kommun.

Vad betyder konsthallen för Älmhult?

Det är fantastiskt roligt att vi tillsammans med konstföreningen har hittat en ny lokal, centralt placerad. Konsten kommer att bli mycket mer synlig för människorna i Älmhult. Det blir ett härligt välkomnande när man kommer med tåget, säger Anton Härder (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Även kommunens kulturstrateg Helen Carlsson är positiv:

Jag har stora förväntningar och tycker att det ska bli spännande att följa föreningens fortsatta utveckling och se vad detta innebär för centrum och det lokala kulturlivet i stort. En helt ny publik kommer att ges möjlighet att möta spännande samtidskonst.

Arbetet med Älmhult Art Center - ett samverkansprojekt

Utformningen av den nya konsthallen är resultatet av en nära dialog mellan konstföreningen och kommunens tekniska förvaltning och kultur- och fritidsavdelning.

Det ska vara lätt och roligt för konstnärer och styrelse att hänga utställningar och det ska bli bra för konstnärer och för besökarens upplevelse. Konstnärerna ska vilja komma till Älmhult Art Center, och de ska vilja komma tillbaka, avslutar Helen.

Invigning Älmhult Art Center 9 mars

Läs mer om invigningen här Länk till annan webbplats.