Artikeln publicerades 2 december 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Ny gångbro i Hallaryd byggd av elever på Haganässkolan

Bygge av träbro där man ser hur brädorna sätts fast.

Hallaryd får ny gångbro över Lillån, i anslutning till fotbollsplanen. Den nya träbron kommer att bli hela 16 meter lång. Det är gymnasie- och vuxelever på Bygg- och anläggningsprogrammet på Haganässkolan som just nu håller på att göra klart det sista momenten på bron.

Det har varit ett lärorikt och kul projekt där vi bygger en riktig produkt på beställning av Älmhults Kommun. Den här bron kommer att användas av människor i deras vardagsliv och den kommer att leva kvar i många, många år.

Det märks att eleverna tycker om när vi tar in ”riktiga” jobb i undervisningen, som de dessutom kan åka förbi om några år och säga ”Den här har jag byggt när jag gick på Haganäs,” säger Mikael Lideberg Crona, lärare på Bygg- & Anläggningsprogrammet.

Något som varit extra viktigt i detta projekt är att följa byggritningarna fullt ut. I detta fall har betongfundament till bron tillverkats och monterats av en extern leverantör och då måste alla måtten stämma exakt enligt ritningen, säger Per Thelin, lärare på Bygg- & Anläggningsprogrammet.

Om några veckor är det dags att flytta bron från byggården på Haganässkolan till sin slutdestination i Hallaryd. Det kommer ske med en stor kranbil och lastbilstrailer.

Håller du på att välja gymnasieprogram?

Ska du söka in till gymnasiet och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet och vad som erbjuds för olika inriktningar kan du kontakta våra lärare på programmet.