Artikeln publicerades 17 maj 2024

Nicklagårdens tillagningskök levererar kyld mat

Man står vid en en maskin som försluter matförpackningar.

Tillagningsköket på Nicklagården är navet i måltidsservicen inom äldreomsorgen. Med ett team på sju medarbetare är det en verksamhet som är i gång alla dagar i veckan, året om, dygnet runt.

Nicklagårdens tillagningskök lagar nästan alla måltider som distribueras till hemtjänsten och kommunens vård- och omsorgsboende. Dessa verksamheter behöver matservice varje dag året runt.

– Vi är kärnan i måltidsservicen för maten till de äldre i kommunen. Varje dag lagar vårt team hundratals måltider eller delar av måltider som levereras till våra vård- och omsorgsboenden och till dem som har hemtjänst, berättar Alexander Taskinen som är kock på Nicklagården.

Två förändringar

– Just nu har vi två större händelser i vår verksamhet. Den ena är vi redan i gång med och det är övergången till att leverera kyld mat till brukare inom hemtjänsten. Den andra förändringen kommer i slutet av året. Vi väntar på att få flytta in på Linnéskolan och till det nya supermoderna tillagningsköket där, berättar Sara Möller, enhetschef i köket på Nicklagården.

Nytt sätt att leverera mat

Matdistribution till hemtjänsten har genomgått en förändring vilket gjort att de som arbetar i Nicklagårdens kök också har ställt om sitt sätt att arbeta.

– I början av veckan lagar vi nio olika maträtter som brukare inom hemtjänsten kan välja mellan. Det innebär att de kan beställa flera portioner av sin favoriträtt i stället för att som tidigare vara begränsade till att endast kunna välja mellan ett fåtal rätter. För brukarna innebär det också att de kan värma maten när de själva vill äta. Och våra kollegor inom hemtjänsten behöver inte hämta varm mat och jäkta med att dela ut den, berättar Karin Malberg, som arbetar som kock.

– De portioner vi packar åt brukarna har tillagats så att sista tillredningen görs hemma i mikron. Bland annat blir grönsaker mycket fräschare med den här tillagningsmetoden, säger Karin.

– Med den nya logistiken och packmaskinen, som håller portionerna fräscha, har vi blivit effektiva och det har minskat stressen. Vi har mer tid att piffa till maten nu. Det är en bra känsla att hinna med det lilla extra, säger Alexander.

När flyttar ni till Linnéskolan?

– Framåt vintern kommer vi att flytta till Linneskolans nybyggda kök och det ser vi verkligen fram emot. Vi berättar mer om det och andra nyheter när vi väl har flyttat dit, avslutar Sara.