Artikeln publicerades 25 mars 2025 Förskola och skola
Nationell Filmvecka 24–30 mars för barn och unga i Älmhults kommun

"The Mountain" är en av filmerna som visas under Nationell Filmvecka.
Under filmveckan kommer 450 elever från olika årskurser att uppleva ny internationell film i biografsalongen på Folkets Hus. Kommunens alla förskolor, skolor och fritidshem har under veckan dessutom möjlighet att visa utvalda internationella filmer på den egna skolan.
Nationell Filmvecka är ett initiativ från BUFF Malmö Filmfestival, som arbetar för att stärka barn- och ungdomsfilmen och höja dess status i Sverige. Med filmveckan vill BUFF lyfta fram de filmer som tar sin unga målgrupp på̊ allvar, som berättar med ett ungt perspektiv och gör att barn och unga känner sig sedda och representerade.
Nationell filmvecka anordnades första gången år 2022 och förra året deltog 90 olika kommuner. I år är det tredje gången som Älmhults kommun deltar.
Film för barn och unga är ett nytt, prioriterat område för Älmhults kommun och något som såväl elever som pedagoger efterfrågar. Det känns därför naturligt att göra den här satsningen. Självfallet vill Älmhult även bidra till att slå ett slag för kvalitativ filmkonst för barn och unga, säger Helen Carlsson, kulturstrateg.
Älmhults kommuns medverkan i Nationell Filmvecka sker med stöd av Filmregion Sydost och i samverkan med Folkets Hus.
Biobesök och egna filmvisningar
Under filmveckan kommer 450 elever från olika årskurser i Älmhult att uppleva film i biografsalongen på Folkets Hus. Dessutom ges alla förskolor och skolor i hela kommunen tillgång till de inköpta filmerna via en digital plattform, så att alla barn på samtliga skolor kan få chansen att se film antingen på bio eller i klassrummet.
Filmerna som erbjuds är nya internationella filmer: ett kortfilmspaket för förskola samt nio långfilmer riktade mot låg-, mellan-, högstadium och gymnasium.
Film som väcker känslor och diskussion
Filmerna under Nationell Filmvecka ska engagera, underhålla, framkalla känslor och väcka tankar. Till varje film finns det en handledning med frågor som pedagoger kan använda för att samtala med eleverna, både före och efter visningen.
De två filmerna som visas på Folkets hus under veckan är ”The Mountain”, för elever i mellanstadiet, och ”Uproar”, för elever på högstadiet. Båda filmerna är från Nya Zeeland och berör bland annat sjukdom, identitet och mod.
Min förhoppning är att många barn och ungdomar i olika åldrar får möjlighet till minst en filmupplevelse och att det blir många intressanta och härliga filmsamtal i klassrummen, matsalar och lite varstans, säger Helen.