Artikeln publicerades 15 december 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt - nu även på almhult.se

Det här är Näringslivsnytt, ett nyhetsbrev där vi samlar nyttig information och tips till företagare i Älmhults kommun.

Hej!

Här kommer ett nyhetsbrev från oss på Service & Näringsliv. Det är första gången vi publicerar detta på vår webbplats och vi hoppas du hittar något intressant just för dig.

Vi vill fortsätta utveckla både våra nyhetsbrev och annan kommunikation så hjälp oss gärna genom att svara på de 3 korta frågorna i enkäten som vi länkar till längre ner i brevet.

För att stärka företagsklimatet har en arbetsgrupp med representanter från näringslivet och kommunens verksamheter under året tillsammans tagit fram gemensamma fokusområden och aktiviteter. En hel del är redan igång med praktiskt arbete medan annat är under förberedelse. Mer om detta kommer i en separat information till er där vi också berättar om hur vi kommer att stärka vårt arbete med näringslivsfrågor med fler resurser och det kommande näringslivsrådet.

Tack för gott samarbete under året, för att ni tagit emot oss i alla våra företagsbesök och för både ris och ros längs vägen.

God jul och gott nytt företagarår 2023!

Aktuellt

Här hittar du aktuella saker som kan vara bra att veta för dig som företagare

Välkommen Lars, vår nya näringslivsutvecklare!

Lars Persson börjar som näringslivsutvecklare hos oss på Älmhults kommun den 9 januari. Lars kommer närmast från en tjänst som näringslivschef i Eslövs kommun. Som deltidsboende strax utanför Osby har Lars redan viss koll på vad som händer i våra trakter och kommer att rivstarta i januari med att lära känna näringslivet i Älmhult.

Lars kommer att presentera sig själv mer när han är på plats men om du vill kan du redan nu boka in ett företagsbesök via vår näringslivssamordnare Anita B Svensson.

Läs nyheten om ny näringslivsutvecklare här

Bli leverantör till kommunen

Håll koll på aktuella upphandlingar i Älmhults kommun via vår webb eller direkt i vårt upphandlingssystem Opic.

Just nu är vi på gång med bland annat fordonsleasing, glasögon och olika entreprenader. Man måste inte vara storskalig producent för att leverera till oss. För dig som är mindre leverantör av livsmedel finns det till exempel möjlighet till mindre leveranser av frukt, grönsaker, kött och chark. Detta genom vårt dynamiska inköpssystem.

Servicemätningen Insikt

Just nu genomför vi mätningen Insikt där vi följer upp hur enskilda ärenden hanteras av kommunen. Vi är tacksamma om du som blir kontaktad vill svara på frågorna kring ditt ärende. Det ger oss värdefull information om vad vi behöver göra bättre.

Mer information om mätningen Insikt hittar du här Länk till annan webbplats.

PRAO - fånga framtidens medarbetare

Nu är det dags att skicka in intresseanmälan för PRAO (praktisk arbetslivsorientering). PRAO är en bra möjlighet för ungdomar att bekanta sig med olika yrken och att få känna på hur det är att jobba på en arbetsplats. Det är också en jättebra möjlighet för ditt företag att fånga er framtida medarbetare.

Här hittar du mer information om PRAO och om hur du kan erbjuda PRAO-plats

Är du på jakt efter verksamhetmark?

Just nu är flera områden i Älmhult under utveckling och med det öppnas nya möjligheter för etablering och/eller expansion. För dig som inte vill vänta finns det ledig mark här och nu. Till exempel för industri i Froafälle och för annan verksamhet som handel/kontor utmed väg 120 respektive väg 23.

Hitta mer information på vår webbplats, där kan du se fastigheterna i Älmhultskartan.

Här kan du läsa om verksamhetsmark

Hur vill du få information från näringslivsavdelningen?

Att kommunicera rätt är inte alltid lätt! Vi vill utveckla och tillgängliggöra information så att det passar dig som mottagare. För dig som vill läsa mer utöver den information som skickas via e-post till de som valt att få det kommer även denna lite längre version att finnas tillgänglig på vår webbplats, för alla.

Vi vill veta vad du tycker om den information du får från oss i nyhetsbrev, kommunens webb och andra kanaler. Du hjälper oss att bli bättre genom att svara på 3 korta frågor i vår enkät.

Svara på formuläret om kommunikation här Länk till annan webbplats.

Tips för dig

Här hittar du olika möjligheter till hjälp och stöd för ditt företag.

Företagslots och rådgivning för bygglov

Vi fyller kontinuerligt på med bokningsbara tider för företagslots och rådgvning för bygglov/byggprojekt. Boka tid med våra handläggare för att få rådgivning i ditt projekt. Du bokar enkelt via e-tjänst:

Boka en kostnadsfri konsulttimme

Ta chansen att kostnadsfritt anlita en konsult för råd, stöd och vägledning inom till exempel marknadsföring, hållbarhet eller ekonomi. Välj bland någon de 35 konsulterna som står redo att hjälpa just dig och ditt företag. Möjligheten att använda Konsulttimmen har nu förlängts fram till juni 2023 och ansökningar för våren öppnar 1 januari.

Läs mer och boka på Konsulttimmens webbplats Länk till annan webbplats.

Exportprogrammet - nyckeln till framgångsrik export

Funderar du på att expandera internationellt? I så fall kan du få hjälp på vägen genom exportprogrammet från Regional Exportsamverkan Kronoberg. Tillsammans med andra företag bildar exportprogrammet en nätverksgrupp där företagen möter och löser utmaningar som en internationell expandering kan innebära.

Läs mer om innehåll och ansökan hos Almi Länk till annan webbplats.

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Företagargalan 2023

Snart är det äntligen dags för företagargala igen, boka in den i din kalender redan nu! Den 2 februari 2023 på Live! kommer den gå av stapeln. Inbjudan, anmälan och mer information kommer snart.

Almi kommer till Älmhult

Den 19 januari kommer Almi till Älmhults kommun för att hälsa på dig som är företagare här. Du kan boka ett besök på ditt företag för att träffa en av Almi:s rådgivare och/eller hänga med på en nätverkslunch.

Läs mer och boka via Almis webbplats Länk till annan webbplats.

Företagsbesök under 2022

Under året har vi blivit inbjudna till ett sjuttiotal trevliga företagsbesök. Det är jättekul och lärorikt att få se er vardag och det ger oss bättre insikt i vad för utmaningar ni företagare kan stå inför.

Förstora bilden
En brun cykelsadel i förgrunden och en massa cyklar bakomFörstora bilden
en krokodilfigur gjord av pärlorFörstora bilden

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.