Artikeln publicerades 21 mars 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt mars

I nyhetsbrevet Näringslivsnytt kan du bland annat läsa om aktuellt, tips för dig som företagare och information om föreläsningar, seminarium eller annat som kan vara bra att få koll på.

Aktuellt

Här hittar du aktuella saker som kan vara bra att veta för dig som företagare.

Nu kan du boka en tid med upphandlingschefen

För att lära mer om hur kommunen kan bli bättre på att göra upphandlingar och få företag mer intresserade av att lämna anbud, har kommunens nya upphandlingschef Henrik Jönsson besökt några lokala företag tillsammans med näringslivsutvecklare Lars Persson.

Under samtalen framkom vikten av god dialog mellan företag och kommun inför upphandlingarna, tydliga och relevanta upphandlingsunderlag samt ökad kunskap om att göra affärer med offentlig sektor. Under året planeras därför en upphandlingsutbildning för det lokala näringslivet och redan nu kan du som är nyfiken på upphandlingsprocessen eller har synpunkter välkommen att boka en tid med Henrik.

Det går så klart också bra att kontakta Lars eller Anita om du vill ha ett företagsbesök tillsammans med upphandlingschefen.  

Här hittar du bokningen Länk till annan webbplats.

Ledig verksamhetsmark

På Älmhults kommuns webbplats hittar du information kring ledig verksamhetsmark i kommunen. Kontakta Lars om du vill veta mer om våra planer och vad vi kan erbjuda.  

Här kommer du till information kring ledig verksamhetsmark

Tips för dig

Här hittar du olika möjligheter till hjälp och stöd för ditt företag.

Elkostnadsstöd till elintensiva företag

Detta stöd riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022.

På Energimyndighetens webbplats har du möjlighet att räkna ut om ditt företag kan ansöka om stöd.

Här hittar du mer information om elkostnadsstödet Länk till annan webbplats.

Seminarieserie - nå svenska besökare

Destination Småland erbjuder en seminarieserie om hur du som är verksam inom besöksnäringen kan öka intresset hos svenskarna att resa till Kronoberg. Seminarierna är kostnadsfria. Du hittar mer information på Destination Smålands webbplats.

Gå till Destination Smålands webbplats här Länk till annan webbplats.

Företagsstöd

Vill du göra en ny satsning som ökar företagets konkurrenskraft och skapar nya värden i företaget. Då finns det möjlighet att ansöka om företagsstöd för att stödja dina kostnader!

Almi hjälper dig att hitta ett stöd som passar!

Få mer information här Länk till annan webbplats.

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Näringslivsträffar

Några tillfällen per år ordnas Näringslivsträffar med olika teman. Inbjudningar till dessa både skickas ut samt publiceras på vår webbplats. Men redan nu kan vi dela några datum som du kan skriva upp i kalendern!

Näringslivslunch 12 april

Vi bjuder in dig som brottas med utmaningar kring kompetensförsörjning till en lunchträff. Under lunchen samtalar vi om utbildningsbehov och delar goda exempel på hur vi tillsammans skapar utbildningsvägar för morgondagens medarbetare.

Läs mer och anmäl dig här

Näringslivsmorgon 19 april klockan 07.30-09.00

Johan Andersson från koncernen Mellby Gård delar erfarenheter från sina framgångar och långsiktiga affärsfilosofi. Näringslivsmorgonen arrangeras i samarbete med Växande Älmhult, inbjudan och anmälan kommer.

Inspirationsseminarium Region Kronoberg

Den 26 april kan du ta möjligheten att lyssna på regionens inspirationsseminarium om hur lönsamhet och hållbarhet kan gå hand i hand för länets företag. Förutom att du får ta del av verktyg för ett hållbart företagande får du lyssna på kommunikationsproffset och forskaren Erik Modig.

Här hittar du anmälan och mer information Länk till annan webbplats.

Älmhult fights cancer

Älmhult Fights Cancer är ett nytt välgörenhetslopp som går av stapeln lördagen den 6 maj 2023 i Älmhult för att samla in pengar till cancerforskning och uppmuntra fler människor att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Loppet arrangeras av IKEA i Älmhult i samarbete med Elmhults Sport Club, med stöd från flera olika lokala aktörer i Älmhult.

Det finns 1 500 platser och det är först till kvarn som gäller. Vill du och dina kollegor delta i loppet, eller bidra som volontärer? Klicka på länken nedan!

Här hittar du mer information om loppet Länk till annan webbplats.

South Swedish Rally

Den 18-20 maj anordnas deltävling 2 i Rally SM i Älmhult. Tävlingen utgår ifrån Millebygden arena med delsträckor i olika delar av kommunen. Bilarna kommer också att visa upp sig i Älmhult centrum på lördagen 20 maj.

Följ deras facebooksida här Länk till annan webbplats.

Starta eget träffar med Almi

Känner du någon som funderar på att starta eget företag? Tipsa då gärna om starta eget träffarna på Ikea aktivitetshus!

På träffen får man bland annat mer kunskap om:

  • Bolagsformer och dess skillnader
  • Vikten av att göra en affärsplan och budget
  • Att bygga sitt varumärke
  • Finansiering genom uppstartslån
  • Service som kommunen kan erbjuda

Datum: 28/3 (på svenska)
20/4 (på engelska)
Plats: Ikea Aktivitetshus
Tid: 18.00-20.00

Det bjuds på fika under kvällen. Man anmäler sig genom att skicka förnamn, efternamn och eventuella allergier via e-post till kommunens näringslivsavdelning, skriv “Starta eget kväll” i ämnesraden.

naringsliv@almhult.se

Älmhultsfestivalen

Fredag och lördag den 26-27 maj 2023 blir det åter igen en hejdundrande fest i Älmhults centrum. Festivalen är till för alla – så häng med på två dagar fyllda av aktiviteter och uppträdanden.

Vi erbjuder företag möjlighet att medverka och synas i samband med festivalen. Hör av dig till Lars eller Anita om du vill veta mer om våra sponsorpaket.

Här hittar du mer information om Älmhultsfestivalen

Företagsbesök

Förstora bilden
Närbild på en silvrig sågmaskin som används i en snickerifabrikFörstora bilden
Prototyper på ammunitionsdelar i silver svart och beige från ett företag som tillverkar sådant.Förstora bilden

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag.

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos.

Gå till "Näringslivet i Älmhult" facebooksida här Länk till annan webbplats.

Vill du hellre se en lista så hittar du det på våra näringslivssidor på almhult.se.

Här hittar du en lista på företag vi besökt

Korta näringslivsfakta

  • 14 inflyttade och 10 utflyttade företag
  • 14 nya företag startades i februari. I kommunen finns totalt 2531 verksamma företag, enligt SCB Nära.
  • Det finns 290 990 kvadratmeter verksamhetsmark tillgänglig för försäljning i kommunen

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.