Artikeln publicerades 22 februari 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt februari

Här kommer årets första nyhetsbrev. Året har rivstartat med företagargala, många företagsbesök med bra samtal, planering av det kommande näringslivsarbetet och mycket annat.

Hoppas ni har sett den fina bilagan om Älmhults näringsliv i Dagens industri.

Läs bilagan digitalt här

Tack till er som svarat på vår enkät om våra nyhetsbrev! Vi ser att många önskar lite tätare nyhetsuppdateringar så från och med nu kommer det ett nyhetsbrev till er i mitten på varje månad med en lite mer djupgående version som publiceras på vår webbplats. Däremellan lägger vi ut blänkare i Facebook, på webben och ibland via e-post. Ett annat önskemål är uppdateringar om pågående upphandlingar och nya företag i Älmhult så det kommer ni att hitta i kommande nyhetsbrev.

Tack för att ni hjälper oss att bli bättre! Tveka inte att höra av er om ni har ytterligare tankar eller idéer.

Hälsningar Lars och Anita 
Näringslivsavdelningen

Aktuellt

Här hittar du aktuella saker som kan vara bra att veta för dig som företagare.

Yrkeshögskoleutbildning (YH) startas i Älmhult

Haganässkolan har fått klartecken för en ny yrkeshögskoleutbildning till förpackningsingenjör. Att Älmhult nu får denna utbildning är ett resultat av gott samarbete mellan skola och företag. Ansökan öppnar i februari och går att nå från vår webbplats.

Vi har lanserat en ny evenemangskalender

Vill du veta vad som händer i Älmhult? Eller har du själv något evenemang på gång som du vill marknadsföra/visa upp i den nya kalendern?

Målet är att göra det ännu enklare att hitta och delta i olika aktiviteter i Älmhults kommun. Det har också blivit enklare för arrangörer att själva lägga in information om olika evenemang. 

Du kan läsa mer om evenemangskalendern här

Trygg i butik

Den 26 januari genomförde vi en utbildning på temat “Trygg i butik” med ett gäng deltagare från olika företag i kommunen. För dig som inte hade möjlighet att delta eller vill få ytterligare kunskap, så tipsar vi om kostnadsfritt material på webben, bland annat från Handelsrådet och Prevent, som man kan använda för att höja kunskapen och tryggheten i sin verksamhet.

Under februari/mars kommer lokalpolisen Staffan Käll och kommunens säkerhetsansvarige Håkan Helgesson att genomföra trygghetsvandringar i centrum där de tittar in i olika verksamheter. Hör av dig om du finns på annan plats och vill ha besök så kan de komma förbi hos dig också

Fixa pass och id-kort i Älmhult

Polisen har utökade öppettider för att ansöka om samt hämta ut pass och nationellt id-kort. Enkelt och smidigt på plats i Älmhult!

Öppettider och bokning hittar du här Länk till annan webbplats.

På gång inom upphandling

På vår webbplats hittar du alltid aktuella upphandlingar.

Berätta vad du tycker i enkäten från Svenskt Näringsliv

För att kunna skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat behöver vi veta vad du tycker. Därför vill vi uppmana dig som fått enkäten från Svenskt Näringsliv att fylla i den. Enkäten är en av flera mätningar som ger oss underlag till vårt utvecklingsarbete. Sista svarsdag är 31 mars.

Tips för dig

Här hittar du olika möjligheter till hjälp och stöd för ditt företag.

Nya lagar och regler från januari 2023

Vid årsskiftet kom det nya regler och lagar. Företagarnas juridiska rådgivning har gjort en sammanställning på vad som är bra för dig som företagare att känna till.

Du hittar sammanställningen på Företagarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Beredskap för företag

Som en del av pågående kunskapssatsningar för att stärka totalförsvaret och utveckla försörjningsberedskapen genomför MSB kampanjen Förberedda företag som riktas till små och medelstora företag i Sverige.  

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer på MSB's webbplats Länk till annan webbplats.

Bidrag för elbilsladdning och laddinfrastruktur

Genom Naturvårdsverket har du möjlighet att söka bidrag för olika typer av laddinfrastruktur. Ansökningsprocessen ser olika ut beroende på vilken typ av laddinfrastruktur du planerar för.

Hitta mer informtion på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Utbildning för dig inom besöksnäring 

Visste du att varannan global resenär bokar sin resa genom en researrangör? Att samarbeta med researrangörer kan därför vara ett väldigt bra sätt att nå ut till utländska besökare. 

Destination Småland erbjuder en e-kurs där du kan lära dig mer om att samarbeta med researrangörer, framför allt på de tyskspråkiga marknaderna, för att öka din synlighet och försäljning. 

Kursen är kostnadsfri och tar bara ca 30 minuter! 

Här hittar du kursen Länk till annan webbplats.

Möjlighet till stöd för ditt företags satsningar

Mikrostöd är framtagen för att stödja kostnader för mindre investeringar. Utöver detta erbjuds du även rådgivning av Almis erfarna rådgivare som tillsammans med dig kan gå igenom företagets verksamhet och ekonomi.

Vem kan söka?

  • Privatägda företag i Kronobergs län med max 10 anställda och som bedrivs med vinstsyfte
  • Omsättning: högst 10 mkr
  • Företaget ska ha en god ekonomisk ställning

Du kan läsa mer på almis webbplats Länk till annan webbplats.

Energieffektivisera din verksamhet

Just nu är elpriserna höga, vilket oroar såväl privatpersoner som företagare. Energikontor Sydost, erbjuder gratis tips och rådgivning till små och medelstora företag för hur de kan energieffektivisera sin verksamhet och därmed sänka sina elkostnader. 

Boka in ett kostnadsfritt möte, eller kontakta någon av projektledarna om du har frågor som rör energieffektivisering och elförbrukning. 

Mer information hittar du här Länk till annan webbplats.

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Näringslivsträffar

Några tillfällen per år ordnas Näringslivsträffar med olika teman. Inbjudningar till dessa både skickas ut och publiceras på vår webbplats. Men redan nu kan vi dela några datum som du kan skriva upp i kalendern!

  • Lunchträff 10 mars klockan 11.30-14.00 tillsammans Svenskt Näringsliv, IKEA Business, Företagarna, Almi och Älmhults kommun.

Här hittar du mer information och anmälan om lunchträffen Länk till annan webbplats.

  •  Näringslivsmorgon 16 mars klockan 07.30 - 09.00
  • Näringslivsmorgon 19 april klockan 07.30 - 09.00

Amår mässan

Är du nyfiken på morgondagens arbetskraft? Amår är Smålands största arbetsmarknadsdag och arrangeras av Linnéuniversitetet. Mässan ger möjligheter för studenter och företag att mötas och skapa kontakt.

Amår går av stapeln 2 mars och riktar sig till alla studenter på Linnéuniversitets olika program. Över 70 företag ställde ut på föregående års mässa.

Här kan du läsa mer om mässan och utställarpaket Länk till annan webbplats.

Framtidsdagen - världen och vi, energi och ekonomi

I en snabbt föränderlig värld finns det både nya affärsmöjligheter och stora utmaningar. Framtidsdagen tittar på trender i den ekonomiska utvecklingen, energisituationen, och lyfter goda exempel hos företag.

29 mars klockan 8.30 - 13.00 slår Växjö Konserthus upp sina portar för en rad intressanta föreläsare och diskussioner.

Här kan du läsa mer om Framtidsdagen Länk till annan webbplats.

Almi erbjuder seminarier

  • Bli en attraktiv arbetsgivare - en seminarieserie med fokus på hur du attraherar, utvecklar och behåller personal för att bli en attraktiv arbetsgivare och trygga bolagets utveckling och tillväxt
  • Pitcha din idé - har du en idé som du skulle vilja testa? Testa idén hos almi och få konkreta råd och förslag på hur man skulle kunna finansiera den
  • Växla upp - vill du utveckla ditt nysartade företag så att det blir framgångsrikt, lönsamt och långsiktigt hållbart? Var med på Växla upp workshops!

Läs mer om de olika seminarierna som erbjuds i Kronoberg på Almis webbplats Länk till annan webbplats.

Företagsbesök

Förstora bilden
åtta personer som står uppradade för fotografi i två rader. Företagsbesök på Smålands och Stjernfeldts fastighetsbyråFörstora bilden
en krokodilfigur gjord av pärlorFörstora bilden

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag. 

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos. 

Här hittar du vår facebooksida Länk till annan webbplats.

Du hittar också en lista över genomförda besök på webbsidan om Älmhults näringsliv.

Här hittar du vår webbsida om "Älmhults näringsliv"

Nya företag i Älmhult

Under januari månad startades det 12 stycken nya företag/bolag i Älmhult kommun. Vi önskar er varmt välkomna!

Alkadri Manal - Skönhetsvård

Erik Andreasson - Mark och grundarbeten

Bengtsson Johanna - Skogsförvaltning

Björksjön Turism AB - Campingverksamhet

Chandrasekar Gurulakshmi - Restaurangverksamhet

Cloudenigma Consulting - Datakonsultverksamhet

Greenery Bloom Trädgårdsdesign AB - Skötsel och underhåll av grönytor

Holmberg Sofia - Service till husdjursskötsel

Inter Ikea Systems Service AB - Patentbyråverksamhet m.m.

Inter Ikea Technology Services AB -
Dataprogrammering

Percobus - Postorderhandel och detaljhandel på internet med övriga varor

Studio Elvw - Industri och produktdesignverksamhet

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.