Artikeln publicerades 25 april 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Möt Mishaal - fritidsledaren som älskar sitt jobb

Mishaal Saroo är en av sex stolta fritidsledare på Fenix fritidsgård. Hans arbete som fritidsledare innebär att skapa en trygg och rolig plats för ungdomar i Älmhults kommun.

"Tack för att du hjälpte mig" - den känslan är obeskrivlig att få som fritidsledare, inleder Mishaal.

Han kom till fritidsgården som ungdom för att spela pingis och hänga med kompisar efter skolan.

Jag var inte den som syntes eller hördes mest. Personalen såg mig och frågade om jag ville börja jobba på Fenix. Därefter har jag inte velat göra något annat, berättar han.

Viktig mötesplats

Fritidsgården arbetar förebyggande genom olika projekt och aktiviteter. Tillsammans med ungdomarna diskuterar de bland annat alkohol, narkotika och tobaks negativa inverkan och följer samhällets trender. Fritidsgården är även en mötesplats där ungdomar lär sig att respektera och skapa förståelse för varandra.

Vi anordnar olika samarbetsövningar och vi diskuterar viktiga ämnen. Jag såg att det fanns ett behov av aktiviteter på fredagskvällarna i Älmhult. Vi öppnade därför upp Fenixhallen för olika sportaktiviteter fram till klockan 22, något som blivit väldigt populärt.

Förebilder som gör skillnad

Mishaal berättar att yrket kräver bra ledarskap, kommunikation, ärlighet och öppenhet. En fritidsledare behöver vara en trygg person som ungdomar kan öppna upp sig till.

Vi är förebilder för ungdomarna som kommer. De vänder sig till oss för vägledning och stöttning i olika situationer, vi lyssnar och hjälper till vid problem hemma eller i allmänhet.

Det finns en stark gemenskap mellan kollegorna på Fenix fritidsgård, personalen är inte bara kollegor utan vänner som de ställer upp för varandra. Personalen märker även att deras arbete har betydelse för ungdomarna i Älmhult.

Det bästa med att arbeta som fritidsledare är när en ungdom några år senare hör av sig och säger, tack för att du hjälpte mig. Jag ser det inte som ett jobb, jag hade kunnat vara här på min fritid och hängt med ungdomarna. Samtidigt som att jag tycker det är roligt så vet jag att jag gör skillnad.