Artikeln publicerades 27 juni 2024

Minskat matsvinn tack vare nytt arbetssätt med måltider och specialkost

Personal i kök lagar potatismos.

Älmhults kommuns kök har effektiviserats genom bättre planering av måltider och specialkost, vilket har lett till en betydande minskning av matsvinnet.

Att förbättra och effektivisera arbetssätt med hjälp av digitala verktyg är ett kontinuerligt arbete. Ett flertal åtgärder har implementerats i kommunens kök för hanteringen av maten. Tack vare detta har matsvinnet minskat från 70 gram till 50 gram per portion det senaste året. En stor del av denna minskning beror på ny teknik.

Kökspersonalen använder nu en app där de varje morgon tydligt kan se antalet måltider som ska tillagas och antalet olika specialkoster. Detta gör att frånvaro kan hanteras effektivt och att ingen onödig mat eller specialkost tillagas.

Det serveras allt från 30 portioner upp till 950 portioner i kommunens kök. Det blir cirka 4 000 portioner som måltidsavdelningen levererar varje dag. Att då tydligt få in antal och exempelvis slippa tillaga flera specialkostmåltider i onödan underlättar otroligt mycket, säger Eldin M Salhovic, måltidschef.

Appen underlättar inte bara planeringen och tidsanvändningen som gör att hanteringen av maten blir mer effektiv, utan förbättrar även arbetsmiljön för personalen i köken.

Det är många som äter specialkost, så att veta exakt antal hjälper enormt så att vi slipper slänga mer mat. Alla sätt vi kan spara är bra – och med detta vinner vi både tid och pengar, säger Sandra Galfi, förste kock, gemököket.

Förskolan var först ut med att implementera systemet, och numera använder alla kommunens kök appen.