Artikeln publicerades 18 februari 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Mevljuda får anställning med Nystartsjobb

Emma Åström, VD på företaget OBIK i Eneryda har anställt Mevljuda Krkusic och den 1 februari började hon hos dem som sömmerska. Rekryteringen har gjorts med stöd och insatser via kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, och ESF-projektet SPIK. Och till anställningen är ett så kallat ekonomiskt stöd kopplat i form av Nystartsjobb.

Företaget och AME har haft ett tätt samarbete kring Mevljuda sedan i höstas. Mevljuda fick en anvisning till Arbetsmarknadsenheten och ESF-projektet SPIK. Och hjälp att få en praktikplats hos företaget.

– Jag har varit arbetslös i flera år. Och nu är jag så glad att äntligen ha ett arbete! Jag är utbildad som sömmerska i mitt hemland och det har varit min dröm att hitta ett arbete inom mitt yrke, berättar Mevljuda.

Bra samarbete

Emma, nöjd VD på OBIK, uppskattar samarbetet.
– Det har varit en positiv samverkan med AME och SPIK då hade vi möjlighet att Mevljuda började med lite praktik för att kunna testa hennes kompetenser och om hon passade med arbetskamrater. Hon är en jätteduktig sömmerska. Det var också smidigt att AME och SPIK skött administrationen. De öppnade dörrarna för oss, menar Emma.

Matcha rätt person med rätt jobb

En viktig del i arbetet på Arbetsmarknadsenheten är att matcha rätt person till rätt jobb, och lämpliga arbetsplatser. Att möjliggöra att företag hittar personal och fler personer når egen försörjning.

–Vi är möjliggörare för företag att hitta personal. Och för arbetslösa personer att hitta och få jobb, säger Indira Ruiz-Lundgren på AME. ​​​​​​​

Fakta

Nystartsjobb: Nystartsjobb för arbetsgivare - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats.

SPIK: Sammansatt problematik i Kronobergs län (SPIK) är ett projekt som drivs med stöd av medel från Europeiska socialfonden (ESF). Projektägare är förvaltningen för Arbete och välfärd, Växjö kommun. Samverkansparter i projektet innefattar Alvesta, Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd, Ljungby och Älmhult kommun samt Samordningsförbundet Värend, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.