Artikeln publicerades 4 maj 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Mångfaldsfestival för allas lika värde

Inför Mångfaldsfestivalen i Älmhult berättar Annika Holmkvist, fritidschef på Fenix fritidsgård i Älmhult kommun, och Jennie Winquist, från Kulturskolan, mer om hur festivalen kom till, vilket syfte den har och vad som står på schemat torsdagen den 19 maj.

-Tanken var att bredda Pridefestivalen och idéen kom för några år sedan. Anledningen var att inkludera alla sju diskrimineringsgrunder då Pridefestivalen bara omfattar tre av dem. Diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet, sexuell läggning, etnicitet, religion, ålder och funktionsvariation. För att alla ska känna sig inkluderade byter vi ut Pridefestivalen mot Mångfaldsfestivalen.

På grund av pandemin är det först i år som den går av stapeln.

Värna om olikheter

Syftet med festivalen är att belysa allas lika värde utifrån de 7 diskrimineringsgrunderna för att visa budskapet att alla är lika värdefulla.

– Det innebär att vi kan skilja på sak och person, det vill säga att vi kan tycka olika i sak men vi är alla lika i person. Det är olikheten som är vår styrka, säger Jennie.

Förberedelser i full gång

-Nu är vi så redo vi kan vara. Vi är riktigt laddade och taggade på det nya upplägget. Vi har hört av oss till alla skolor och föreningar i Älmhults kommun samt Handelsplats Älmhult för att informera om festivalen och det är många som har hört av sig och vill engagera sig. Vi har också gått ut med information om vad de 7 diskrimineringsgrunderna innebär för att visa vad vi menar med Mångfaldsfestivalen, berättar Annika.

Under veckan innan festivalen kommer det att ske olika aktiviteter. Bland annat kommer Armando Ibraković att hålla sin föreläsning ”Framgång genom motgång” på måndagen, som anordnas av RF-SISU (Riksidrottsförbundet). Det kommer även att vara workshops på Vuxenskolan under veckan.

Parad, musik och föreläsningar

Festivalen startar den 19 maj med en parad som går från IKEA Museum till Stortorget där det blir musik och underhållning. På plats kommer det att finnas en konferencier, Amanda Hård, som ska berätta mer om diskrimineringsgrunderna. Det hålls även en föreläsning av en Älmhultsprofil som berättar om livet som HBTQ-person. Det bjuds också på musik, både från lokala artister och från Tusse, vinnare av Idol och Melodifestivalen.

Fokus i år ligger på att belysa allas lika värde, vilket är precis vad Mångfaldsfestivalen har som budskap. På framtida Mångfaldsfestivaler så är det mycket möjligt att det blir speciella teman under festivalen som belyser de olika diskrimineringsgrunderna.

Vilka får vara med på festivalen?

– Alla. Verkligen alla, säger Annika.

Alla skolor och föreningar i Älmhults kommun samt Handelsplats i Älmhult är inbjudna att vara med på olika sätt i de olika aktiviteterna. Utöver det så är alla välkomna att gå med i paraden, stå i publiken och sjunga med till musiken eller bara sitta ned och njuta av stämningen.