Artikeln publicerades 30 september 2022 Förskola och skola
Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.
Lekfullt och glatt när Idrottens dag firades på Gemöskolan
Rörelse och motion på agendan! Idag var det fullt ös på Gemöskolan när Idrottens dag firades av elever och personal. Flera föreningar i Älmhult var på plats och eleverna på fick prova på allt från gymnastik, basket och volleyboll till fotboll och golf.
– Idrottens dag är viktig för att lyfta behovet av daglig fysisk aktivitet och att vi tillsammans står upp för barns rätt till idrott och hälsa. Tack vare samarbete mellan skolan och föreningarna i Älmhult kan vi nå alla barn med målet att fler ska vilja idrotta, säger Anna Wilhelmsson Hallum, rektor på Gemöskolan.
En som provade på olika aktiviteter är Adriam, i årskurs 1 på Gemöskolan
– Jag gillar att träna och hoppa, det tycker jag är kul. Det var också kul att testa golf, säger hon.
Flera föreningar på plats
Flera föreningar var på plats, bland andra Älmhults Beasts Basket, Eneryda Volley, Älmhults Golfklubb, Älmhults Gymnastikklubb och Älmhults IF. Eleverna i årskurs F-2 fick chansen att prova på fotboll och golf och för årskurs 3–6 stod gymnastik, basket och volleyboll på schemat.
– Vi hoppas att det finns något för alla. Eleverna kan välja olika lekar och vi arrangerar även en stafett. På skolgården erbjuds också en rörelseslinga med olika övningar som klasserna kan genomföra, berättar Madeleine Lahti, en av lärarna på skolan.
Fler barn ska kunna delta i fysisk aktivitet
Idrottens dag syftar till att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsföreningarna. Målet är att fler barn ska kunna, vilja och våga delta i fysisk aktivitet och röra på sig. Ett viktigt mål med aktiviteterna är att nå även de minst aktiva barnen.
Dagens arrangeras över hela Sverige och i Småland medverkar fler skolor än något tidigare år - 65 skolor och 14 000 deltagande barn totalt. Arrangör är Riksidrottsförbundet tillsammans med skolor inom ”rörelsesatsningen i skolan”.