Artikeln publicerades 13 maj 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Lämna in din gamla mobil, surfplatta eller dator till oss under Älmhultsfestivalen!

Person tar upp en trasig mobil ut bakfickan. Har blå jeans och en beige tröja.

Under Älmhultsfestivalen kan du lämna in din gamla it-elektronik, som du inte längre använder, till återbruk eller återvinning. För pengarna som insamlingen ger arrangerar vi en aktivitet för barnen i kommunen.

Det kan vara smartphones, bärbara och stationära datorer, surfplattor eller skärmar. Det finns inga begränsningar i ålder på det du lämnar in. Det gör inte heller något om enheten är trasig eller defekt. Din enhet kommer att raderas på all information och avidentifieras innan den får möjligheten att återanvändas i något annat sammanhang, av någon annan.

Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen. I världen produceras det kring 50 miljoner ton elektronikavfall per år. En hel del av det går att återanvända och på så sätt förlänga livslängden för it-produkterna. Vi har ett samarbete med Atea som återbrukar och återvinner it-utrustning åt flera stora myndigheter och företag.

Återanvändning är det absolut bästa alternativet för en hållbar hantering. De enheter som inte går att återanvända återvinns och metaller och mineral används igen.

Din gamla elektronik blir en aktivitet för barn

För det ekonomiska värdet av de enheter som kan återanvändas kommer Älmhults kommun att anordna en aktivitet för barnen i kommunen. Hjälp oss att samla in många gamla mobiler, datorer och annan it-utrustning. Värdet av det vi samlar in går oavkortat till aktiviteten. Mycket insamlad elektronik ger möjlighet till en större aktivitet!

Lämna din it-utrustning i kommuntältet på Älmhultsfestivalen

Du hittar oss och Atea i kommuntältet framför kommunhuset under Älmhultsfestivalen den 20 till 21 maj.

Vi har en plan tillsammans med Atea!

För oss innebär hållbar livscykelhantering att ta ansvar för hela it-produktens livscykel. Vår organisation lägger kraft och energi på att skapa rätt inköps- och hanteringsprocesser för att stötta medarbetares användning av it-produkter. Men vad händer när den blivit gammal. Få verksamheter har en plan för förbrukad it-utrusning.

Med hjälp av Atea siktar vi på 100% it-återtag och vi är nästan i mål. Idag går det mesta av vår förbrukade it-utrustning till Atea. De raderar all information och avidentifierar produkterna innan de går till återbruk eller återvinning.

Under 2021 lämnade vi in 2 685 kg it-utrustning för återvinning. Klimatbesparingen av vårt arbete tillsammans med Atea motsvarar 1 661 685 km körning med en Volvo V40 D2 miljöbil, vilket motsvarar 414, 59 varv runt jordklotet.