Artikeln publicerades 14 mars 2025 Näringsliv och arbete
Kommunstyrelsen på turné hos Älmhultsföretag

Thomas Stenqvist på Gemla Fabrikers visar det klassiska böjträet. Från vänster: Sonja Emilsson (M), Lars Ingvert (S), Eva Ballovarre (S), Thomas Stenqvist och Yvonne Jonsson (C).
Sex olika företagsbesök på 3,5 timmar – ja, Älmhults kommunstyrelse hade ett ambitiöst schema på eftermiddagen den 11 mars. Alla ordinarie ledamöter delade upp sig i tre grupper för att besöka Unison, Bråthults sågverk, Gemla Fabrikers, W5 Solutions, IKEA Museum och Pice.
Älmhults kommun genomför företagsbesök varje vecka och vanligtvis är det ett eller fler kommunalråd som medverkar. Att hela kommunstyrelsen deltar är en ny satsning för 2025 och syftet är att öka kunskapen och förståelsen för det lokala näringslivets förutsättningar.
Det är viktigt att vi som sitter i beslutsfattande funktioner har kännedom om hur det är att vara företagare i Sverige och i Älmhult. Vi har till exempel ett stort ansvar för kompetensförsörjningen och vill jobba för bättre tillsynsbesök. För att lyckas med det behöver vi återkoppling, så det är jättebra att vi åker ut till företagen tillsammans, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande.
”Vi har utvecklat företaget mycket senaste åren”
Eva Ballovarre (S), Sonja Emilsson (M), Yvonne Jonsson (C) och Lars Ingvert (S) började eftermiddagen hos Gemla Fabrikers och besökte sedan W5 Solutions.
I Diö berättade Thomas Stenqvist, platschef, om hur Gemla Fabrikers gått från leksakstillverkning till stolar och visade flödet i fabriken, från grova plankor till färdiga stolar.
Gemla Fabrikers har gått igenom flera prövningar, men fabriken har aldrig stått still mer än 3 månader och de senaste 5–10 åren har vi utvecklat företaget mycket, säger Thomas.

Gemla Fabrikers både renoverar och producerar nytt. På bilden syns stolar som en kund lämnat in och fått restaurerade med en ny pigg färg.
Vid besöket berättade Thomas också om två särskilda utmaningar: att hitta utbildad personal och att hantera krav och administration i ett litet företag med bred verksamhet.
Det är nästan omöjligt att hitta nyutbildade sömmerskor, tapetserare och möbelsnickare. Det gäller inte bara för oss på Gemla Fabrikers utan för hela Sverige, så vi måste verkligen göra något för att de här yrkena inte ska dö ut. Vi kommer delta på Framtidsdagen för kommunens åttondeklassare, men det behövs också tillgängliga hantverksutbildningar, säger Thomas.
Generationsskifte på familjeägda sågverket
Gusten Mårtensson (C), Stefan Jönsson (S), Stella Käll (M) och Lars Persson (näringslivschef) besökte först Unison i Häradsbäck och sedan Bråthults sågverk.
I Bråthult berättade Greger Jansson, vd, hur företaget nyligen investerat i en ny tork och bytt en oljeeldad panna till en som eldas med sågspån.

Greger Jansson på Bråthults sågverk visar utrymmet där brädorna torkas efter att de sågats och hyvlats. Från vänster: Gusten Mårtensson (C), Stefan Jönsson (S), Stella Käll (M), Greger Jansson och Lars Persson (näringslivschef).
Greger beskrev också hur företaget är inne i ett generationsskifte och jobbar med ökad digitalisering:
Min son kommer ta över efter mig och har varit drivande i flera av de investeringar vi gjort sista åren. Anläggningen är smartare och mer ihopkopplad än tidigare, vilket är viktigt både för arbetet men också för att vi ska öka vår attraktivitet som arbetsgivare, säger Greger.
Under besöket visade Greger både den nya pannan, torken, sågverket och hyvleriet. Han berättade också om hur omvärlden påverkar verksamheten och hur Bråthults sågverk exporterar mycket till Danmark, Nederländerna och andra länder.
Jag tycker att det var ett väldigt intressant besök. Att få gå igenom hela processen och se hur det här levande materialet, steg för steg, förvandlas till något alldeles fantastiskt som man kan bygga hus av. De investeringar som företaget gjort är imponerande, säger Stella Käll (M) efteråt.

Besökarna fick titta in i den nya pannan som eldas med sågspån. Från vänster: Stella Käll (M), Stefan Jönsson (S) och Greger Jansson.
Stora projekt på gång hos Pice
Jakob Willborg (M), Marie Olofsson (C), Carl-Gustav Hansson (SD), Helen Bengtsson (S) och Stina Ramberg Fälth (från näringslivsavdelningen) inledde sin eftermiddag med ett besök på IKEA Museum och fortsatte sedan till Pice.
På Spångatan hos Pice berättade Viktor Martinsson om företagets pågående projekt. Just nu pågår bland annat arbetet med bassänger till en ny modern simanläggning på Gränby sportfält i Uppsala. När projektet är klart kommer det att bli den största rostfria simhallen i Sverige.

Besök och rundtur hos Pice på Spångatan. Från vänster: Carl-Gustav Hansson (SD), Marie Olofsson (C), Jakob Willborg (M), Helen Bengtsson (S) och Viktor Martinsson.
Tack!
Kommunstyrelsen vill tacka alla sex företag som deltog under eftermiddagen. Det blev många givande diskussioner och intressanta rundvandringar!