Artikeln publicerades 22 mars 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Jenny representerar Älmhults kommun under lärarkonferens i Prag

Jenny Rastovic, lärare på Montessoriskolan F-6, har blivit uttagen att representera Älmhults kommun på Science on Stage i Prag den 24-27 mars.

Där får hon möjligheten att presentera sitt arbetssätt med pepparkakshusbygge inom bland annat naturvetenskap och teknik.

-Science on Stage är ett fantastiskt tillfälle att se vad som händer i klassrummen ute i Europa, få nya idéer och knyta spännande kontakter, berättar Jenny.

Science on Stage är ett europeiskt nätverk av lärare inom naturvetenskap, matematik och teknik. Vartannat år anordnas en festival med fortbildning, utbyte och inspiration. Våren 2022 går resan till Prag i Tjeckien och sju lärare representerar Sverige efter att ha skickat in sina projektförslag.

Pepparkakshusbygge på skoltid

Jenny har i flera år arbetat med pepparkakshusbygge med eleverna. Att baka och bygga pepparkakshus är ett utmärkt sätt att lära sig att samarbeta. Det är också ett ämnesövergripande koncept där eleverna får söka olika yrken som krävs för att färdigställa ett pepparkakshus och transportera till kunden.

-Eleverna får söka olika jobb innan de sätter i gång och under åren har de bland annat jobbat som konstruktörer, bagare, kemister, projektledare, fysiker och montörer, berättar Jenny.

-Att bygga och skapa ett pepparkshus innehåller flera moment. Det är ett roligt sätt att lära sig om geometri, symmetri, matematik och teknik. Och så lär man känna varandra bättre, fortsätter hon.

Ett långsiktigt arbete

Jenny har arbetat med projektet i flera år.

-De äldsta eleverna har gått ut gymnasiet! Och varje år har vi skruvat lite på arbetet och hittat på nya uppgifter. Det går att vända och vrida på det här arbetssättet hur mycket som helst, säger Jenny.

- Jag tror att man kan använda den här typen av problemlösning i flera ämnen. Alla behöver inte bli ingenjörer utan alla roller behövs. Det är också viktigt att tänka utanför boxen och se att det finns flera sätt att angripa ett problem som du ju kan använda dig av i vardagen också.

Vi önskar Jenny stort lycka till på resan till Prag!