Artikeln publicerades 25 mars 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Interaktiv dansföreställning för elever på Internationella skolan i Älmhult

Eleverna är förväntansfulla, musiken börjar spela och dansarna intar scenen. Under torsdagen fick förskoleklasselever på Internationella skolan vara med på en föreställning skapad av ZebraDans, genom satsningen Skapande skola.

Från början till slut är eleverna fängslade och blickarna följer nyfiket det som sker på scen. Ibland hörs det skratt och ibland är det en spänd tystnad. Föreställningen avslutas med en armdans ihop med eleverna som leds av Åsa och Tarika, de två dansarna, där de olika rörelserna representerar olika känslor.

Dans om vänskap

Det är förskoleklasselever på Internationella skolan i Älmhult som, genom projektet Skapande skola, har gått på en föreställning skapad av ZebraDans. Föreställningen heter Burken och det är en dans som handlar om vänskap. Allt är frid och fröjd till den dag då hittar en burk. De dansar sig igenom olika känslor som missunnsamhet, ödmjukhet och gemenskap, allt för att ta reda på vad som finns i burken.

Skapande skola

Skapande skola är ett statsbidrag som syftar till att långsiktigt integrera konst och kultur i grundskolan. Bidraget ger grundskoleelever möjligheten att uppleva och skapa konst och kultur i olika former så som dans, mimik och hantverk. Genom att ansöka om statsbidrag för olika projekt får elever möta och interagera med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter.

- Det är extra viktigt att nu kunna ta del av kultur i verkligheten. Pandemin har tyvärr gjort det svårt att genomföra den här typen av föreställningar. Eleverna kommer ifrån den digitala världen och får uppleva levande kultur, berättar Sandra Lundgren, lärare på Internationella skolan.