Artikeln publicerades 23 mars 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

I helgen är det Earth Hour – släck för planeten

Earth Hour är världens största klimatmanifestation som arrangeras för sjuttonde gången i år. Den 25 mars klockan 20.30-21.30 släcker vi ner, är du också med?

Kommunen kommer under den timmen att släcka ner kommunhuset och i Björkparken - visa ditt stöd för klimatet genom att släcka ljuset du också!

Vill du göra mer?

Syftet med Earth Hour är bland annat att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på både kort och lång sikt för att skapa en mer hållbar livsstil. Låt Earth Hour bli startskottet för din egen långsiktiga hållbarhetsresa genom att haka på kampanjen som i år varar en hel månad.

Ska vi vända klimatkrisen och den snabba förlusten av djur och natur måste alla – städer, länder, politiker, företag och privatpersoner – agera tillsammans. Budskapet i den senaste sammanfattande rapporten från FN:s klimatpanel (mars 2022) är att det kommer att krävas mycket stora och snabba utsläppsminskningar under de närmsta åren om 1,5-gradersmålet fortfarande ska kunna uppnås.

Här hittar du mer information om vad du kan göra för klimatet varje dag Länk till annan webbplats.

Tips från våra kommunalråd

Tre personer håller upp kuber med måltexter och ikoner om miljön.

Gusten Mårtensson (C), Eva Ballovarre (S) och Jakob Willborg (M) håller upp kuber med viktiga mål för miljön.

Jag handlar gärna begagnade prylar och kläder. Älmhult har flera bra second hand butiker - bra för miljön och pengarna går till viktiga ändamål. Jag köper också ofta mat med kort datum - bra för plånboken och minskar matsvinnet, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vi har sänkt värmen i vårt hus med 1,5 grad, det har lett till betydligt mindre energianvändning men även mindre kostnader, säger Gusten Mårtensson (C), kommunstyrelsens första vice ordförande.

Vedeldning kan vara en utmärkt värmekälla, särskilt utanför tätbebyggda områden. Jag och min familj har minskat vår elförbrukning med 38% bland annat genom att elda två gånger om dagen i kakelugnen och i vedspisen i köket, säger Jakob Willborg (M), kommunstyrelsens andra vice ordförande.