Artikeln publicerades 1 mars 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Gustav på Klöxhultsskolan, fjärde bäst i landet på matematik

Gustav Oleskog, 6A Klöxhultsskolan i Älmhult, är fjärde bäst i matematik bland Sveriges sjätteklassare. Vid en prisceremoni i Stockholm den 18 februari tog han emot beviset, ett diplom från arrangörerna av Pangea Matematiktävling.

Tävlingen är årligt återkommande – och testar matematikkunskaperna i årskurserna 4 till 9. I den senaste tävlingen medverkade totalt 15 536 elever, från 771 klasser i 101 svenska kommuner.

Bra resultat i klassen

Terése Göransson, klassmentor för klass 6A på Klöxhultsskolan, berättar att det gick riktigt bra för klassen. Hela 14 elever gick vidare till den nationella finalen. Där Gustav Oleskog alltså sedan gjorde så pass bra ifrån sig att han placerade sig på fjärde plats – och dessutom som nummer ett i Småland.

Klassen har nått framgångar tidigare – i fjol vann man länsfinalen i ”Vi i femman”.

Det är en härlig klass, de nappar på och hugger tag i allt, säger Terése Göransson.

Hon berättar vidare att eleverna är duktiga på att bolla frågor inom klassen. De sitter fyra och fyra i klassrummet – och en gång i månaden byter man platser, bland annat för att kunna lära av varandra.

Först grubblar man lite själv. Kommer man inte på hur man skall lösa uppgiften så pratar man först med klasskamrater och om inte de kan så frågar man läraren, säger Gustav Oleskog.

Spännande resa till Stockholm

Gustav berättar att han åkte tåg till prisceremonin i Stockholm och att det var en kul och spännande grej – även att få göra det på egen hand, utan vuxet resesällskap. Han är glad för fjärdeplatsen, även om det grämer honom något att han bara var 1 poäng ifrån ”prispallen”. Tävlingsmänniska som han är.

På fritiden blir det både padel och golf för honom. Men också samhällskunskap och historia, som tillsammans med matematik är hans favoritämne.

Det händer att jag snubblar över ett mattetal – och då måste jag lösa det innan jag somnar!

Lokala framgångar även i årskurs 5

Även Erik Runnevik, klass 5A Klöxhultsskolan i Älmhult, nådde finalen – och en tiondeplats bland alla deltagare från årskurs 5!

Vi gratulerar alla inblandade till framgångarna!

Om Pangea Matematiktävling

Med mottot “matematik på ett roligare sätt” vill organisationen bakom tävlingen ”föra samman studenter från olika platser, samhällsklasser och utbildningsnivåer med hjälp av Pangea Matematiktävling och entusiasm för matematik”. Man pekar också på att globaliseringen av utbildning och kunskap blir alltmer tydlig.

Pangea Matematiktävling Länk till annan webbplats.