Artikeln publicerades 28 februari 2025

Gröna initiativ i skolans kök med odling och matsvinn i fokus

Man klipper örter från ett odlingsskåp.

Fredrik Kastengren, enhetschef på serviceavdelningen klipper örter från odlingsskåpet.

På Linnéskolan, Paradisskolan och Internationella skolan spirar det bokstavligen i köken. Miniväxthus, så kallade hydrophonicskåp, har installerats och de första odlingarna har börjat ta form. Färska örter inte bara förhöjer smakerna i maten, de doftar fantastiskt och tillför både färg och liv till maten.

Fredrik Kastengren, enhetschef på serviceavdelningen, öppnar dörren till ett av odlingsskåpen och visar upp de små gröna skotten som vuxit i drygt en och en halv vecka. Senaps- och rädiskott har redan tagit fart, medan ängssyra och basilika växer i en lugnare takt. Med den moderna tekniken i miniväxthuset anpassas näring och bevattning automatiskt efter vad som odlas.

Vi har redan provsmakat ängssyran och ser fram emot att använda de andra örterna i maten. De passar perfekt som topping för att lyfta smaker och ge en extra fräsch känsla. Men vi kan också planera för att använda större mängder i rätter. Ska vi exempelvis laga fisk med dillsås om tre veckor, så kan vi själva odla all dill vi behöver. Det känns fantastiskt att kunna skörda våra egna, färska örter direkt från skåpet, säger Fredrik.

Matsvinn blir nya smakupplevelser

Förutom att odla egna råvaror arbetar teamet aktivt för att minska matsvinn. Genom kreativt tänkande förvandlas rester till nya rätter. Bröd blir krutonger, dillstjälkar och citronändar smaksätter salt, och mjölk som närmar sig bäst före-datum blir färskost.

Det är en rolig och inspirerande utmaning att hitta nya sätt att ta vara på maten. När vi väl började arbeta med rester som en naturlig del av planeringen, så blev det en del av vårt sätt att tänka. Dessutom är det bra för ekonomin att utnyttja all mat i stället för att kasta den, förklarar Fredrik.

Med en stor kärlek till matlagning och hållbarhet visar teamet att det går att kombinera miljömedvetenhet med kreativitet i skolans kök. Det handlar inte bara om att minska matsvinn utan om att skapa nya smakupplevelser och en mer hållbar framtid.

Man står framför ett odlingsskåp med örter. Han håller örter och en sax i sin hand.

Fredrik Kastengren, enhetschef på serviceavdelningen visar odlingsskåpet och de små gröna skotten.

Du kan följa vad köken gör på Instagram.

@almhults_maltidsavdelning Länk till annan webbplats.