Artikeln publicerades 5 juni 2024

Gemököket vann priset Årets arbetsplats 2023

Medarbetare med diplomet.

Förvåning byttes snabbt till jubel när kommunchef Susann Pettersson och måltidschef Eldin M Salihovic kom förbi och överraskade medarbetarna med priset för Årets arbetsplats 2023.

Hur kommer det sig att ni sökte till tävlingen Årets arbetsplats?

Vi gillar att tävla, vi tycker om att jobba tillsammans och vi vet att vi är bra på att minska matsvinn, så varför inte, säger medarbetarna i mun på varandra.

Vad är det som gör er arbetsplats så bra?

Vi har världens bästa matgäster som både utmanar och tycker om oss. En utmaning är att få eleverna att våga smaka olika typer av mat och en annan att minska matsvinnet. För att få elever att våga smaka ny mat lägger vi fram smakskedar. Det ligger en tugga mat på skeden. När de provat och tycker det är gott tar de ofta en liten portion på tallriken. Vi bakar också allt bröd och använder då exempelvis rester av gröt eller morötter. Brödet blir saftigt och gott och det blir inget svinn av gröten.

Att arbeta med att minska matsvinnet är dessutom som en tävling, så det passar oss bra. Alla är engagerade och vill utveckla och prova nya sätt. Vi arbetar verkligen med glädje.

Om gemököket

Gemököket lagar cirka 950 portioner som serveras på Gemöskolan, Linnéskolan och förskolan Violen. I gemökökets team arbetar åtta medarbetare.

Följ oss på Instagram

Vill du kolla på allt gott måltidsavdelningen gör följ dem på Instagram almhults_maltidsavdelningen

Medarbetare sitter runt ett fikabord och jublar.

Årets motivering

Utmärkelsen Årets arbetsplats delas ut till en verksamhet som på ett fokuserat och medvetet sätt arbetar för att vara en social, ekonomisk och ekologisk hållbar arbetsplats.

Gemököket har utmärkt sig genom att skapa en arbetsmiljö baserad på tillit, transparens, respekt och uppskattning av varandras olikheter. Medarbetarna har också visat stort engagemang för hållbarhet, bland annat genom initiativ för att minska matsvinn.

Genom att främja en atmosfär av humor, glädje och skratt där man trivs och mår bra har man också skapat en arbetsplats där produktiviteten flödar. Den starka lagandan och arbetsglädjen gör att gemököket är väl förtjänt av titeln Årets arbetsplats 2023.

Kvinna delar ut ett diplom till en grupp medarbetare. 

Om priset

Årets arbetsplats är en utmärkelse för att lyfta goda exempel från kommunens verksamheter och för att sprida det fantastiska arbete som görs. Utmärkelsen tilldelas en arbetsplats som visat framfötterna lite extra. Vinnare utses av kommunstyrelsen.

Priset, som anpassas beroende på hur många medarbetare som finns på den vinnande arbetsplatsen, är pengar till en gruppaktivitet. Gruppaktiviteten ska vara i linje med temat hållbar arbetsplats. Priset är 300 kr/medarbetare, dock minst 10 000 kr.