Artikeln publicerades 19 november 2024

Gemensam vandring i centrum för ökad trygghet

Igår samlades företagare, polis, nattvandrare, politiker och kommunala tjänstepersoner för en ny trygghetsvandring i centrum.

Trygghetsvandringar genomförs regelbundet i Älmhults kommun, med olika aktörer och på olika platser beroende på behov och intresse.

Under den förra trygghetsvandringen med näringslivet för drygt ett år sedan så upplevde många parkeringen vid Kvarngatan/Norra Esplanaden som otrygg, vilket resulterade i ny belysning.

Igår var det dags för en ny promenad och att uppdatera lägesbilden.

De här vandringarna är viktiga för att vi ska få en gemensam syn på det trygghetsskapande arbetet. Vi har olika rådighet i arbetet och att samlas allihop ger kraft och styrka. För det är tillsammans som vi skapar ett tryggare centrum, säger Lars Persson, näringslivschef.

"Beroende av samverkan"

Både kommunstyrelsens ordförande Eva Ballovarre (S) och oppositionsrådet Jakob Willborg (M) var på plats. De hade sällskap av Elin Görbring, brottsförebyggande samordnare, Emelie Lindholm, gatuingenjör, och Lars Persson, näringslivschef.

Så klart deltog även kommunpolis Staffan Käll och lokalpolisområdeschef Niklas Wilsson i vandringen.

Det är jätteviktigt för oss att möta näringslivet och allmänheten, för vi är beroende av samverkan med andra. Vårt samarbete med kommunen är också jätteviktigt: att vi står enade och ger samma budskap. Vi jobbar alla tillsammans mot samma mål, så får oss är det en självklarhet att delta i sådana här sammanhang, säger Staffan Käll.

Även nattvandrarna Annika Kling och Christel Petersson var på plats.

Ett initiativ från fastighetsägarna

Gårdagens trygghetsvandring anordnades efter initiativ från ett antal fastighetsägare i centrum. En av de som deltog på vandringen var Morgan Svensson, som är vd för Smålandsbostäder:

Trygghetsvandringarna är jättebra och hjälper oss att se våra egna fastigheter på ett nytt sätt, vilka brister och vilka åtgärder vi kan göra med till exempel belysning. Vi har inga större problem just nu, men att höra och se andra exempel får en att tänka till.

Elin Görbring, brottsförebyggande samordnare, ser positivt på att näringslivet engagerar sig i det trygghetsskapande arbetet:

Trygghet är komplext och för att få en helhetsbild behövs många olika pusselbitar. De här trygghetsvandringarna är en viktig bit till kommunens lägesbild och kompletterar till exempel Polisens trygghetsmätning, Svenskt näringslivs undersökning och analysen av utanförskap från SCB och Boverket som släpptes häromveckan.

Kvällen avslutades med en gemensam diskussion i Stinsahuset. Inga åtgärder beslutades på mötet, men kommunens verksamheter kommer titta vidare på om och hur förslagen som lyftes kan genomföras.