Artikeln publicerades 14 juni 2024

Framgångsrik utmaning för testcyklisterna

Cykelparkering på en arbetsplats, en kvinna gör sig klar för avfärd. 

Vårens utmaning, bli testcyklist, är avslutad och majoriteten av deltagarna har skapat nya cykelvanor. Syftet med projektet var att uppmuntra fler att cykla till jobbet. Resultaten visar en betydande förändring i deltagarnas resvanor.

Nästan 70 invånare deltog i utmaningen att ta cykel i stället för bil till sin arbetsplats under sex veckor. Kravet för att vara med var att man såg sig själv som en vanebilst. Under testperioden har deltagarna upplevt fördelarna med att cykla till jobbet. Hela 94 % säger att de kommer fortsätta cykla till jobbet även efter projektets slut. Det visar att projektet har haft en positiv effekt på deltagarnas beteenden. Utmaningen har gjorts tillsammans med IKEA Älmhult AB.

Fördelar med att cykla

Statistik från projektet visar en betydande ökning av cykelanvändningen. Innan utmaningen startade gjordes i genomsnitt 30 % av jobbresorna med cykel. När testet avslutades hade denna andel ökat till cirka 80 %, vilket visar att utmaningen har varit lyckad. De viktigaste fördelarna med att cykla, säger testcyklisterna, är att njuta av naturen, bli piggare och minska klimatpåverkan.

Vi är jätteglada över att så många invånare ville delta i projektet och att de flesta vill fortsätta att cykla. Det är också roligt och värdefullt med alla synpunkter deltagarna gett oss om hur vårt cykelnät kan förbättras både på kort och lång sikt. Att ändra en vana kan vara utmanande, men det är härligt att så många har börjat cykla för dess hälsofördelar och positiva klimatpåverkan, säger Cecilia Axelsson, miljöstrateg på Älmhults kommun.

Det känns riktigt kul att intresset för projekt var så stort. Vi är glada för att ha varit med och bidragit till att få fler att bli aktiva i sin vardag. Förhoppningsvis kan det motivera ännu fler att välja cykeln och använda de fina cykellederna i Älmhults kommun, säger Jenny Holmén Mattsson, Projektledare, IKEA Älmhult AB.

Några röster från testcyklisterna

Det är skönt att benen orkar mer efter ett par veckors cyklande. Det inspirerar mig att ta cykeln även vid andra tillfällen. /Cecilia

Härlig energi på morgonen. Känner hur man blir varm och go i hela ryggen när man kommer fram till jobbet och ska byta om. / Sandor

Det bästa med att cykla är att det förändrar humöret och det får hjärtat att må bra! Det ger energi för hela dagen. /Imran

Jag får några minuter själv med min son på väg till skolan. Vi hinner prata om många saker. Jag har också haft en stor ikeakasse med ett stort paket på pakethållaren. Tidigare hade jag tagit bilen för detta. /Elin

Feedback och uppföljning 2025

Vanliga anledningar till att avstå från att cykla var behovet av storhandling, att hämta barn, svårigheter att komma upp i tid och regn.

Vi har också fått värdefull feedback från deltagarna om vårt cykelvägsnät och vad som kan förbättras. Dessa insikter lämnas till tekniska förvaltningen. En uppföljning kommer nu i höst och under våren 2025, för att se hur många som fortsatt att cykla. Detta ger ytterligare insikter i hur varaktiga de nya vanorna är och hur projektet kan utvecklas.

Vi ser fram emot att följa testcyklisterna och deras resa mot en mer hållbar och hälsosam livsstil. Testcyklist-utmaningen visar att förändring är möjlig och att gemensamma insatser kan leda till en bättre hälsa och en grönare framtid för alla.

Fortsätt cykla, Älmhult!