Artikeln publicerades 2 februari 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Företagare prisades på årets företagargala

Gusten Mårtensson (C) delar ut priset årets eldsjäl till Älmhults hembygdsförening

Under torsdagskvällen, 2 februari, gick Företagargalan av stapeln. En stämningsfull kväll där företagare, stora som små, från olika branscher får möjlighet att träffas och bygga gemenskap. Under kvällen delades det också ut sex priser i olika kategorier.

Vinnarna i de olika kategorierna

Här följer vinnarna i de kategorier det delades ut pris i.

Årets eldsjäl

pristagarna från Älmhults hembygdsförening visar sitt diplom och pris

Styrelsen i Älmhults hembygdsförening blev Årets eldsjäl. Priset delades ut av Älmhults kommun och motiveringen löd:

”Med ett brinnande engagemang för hembygdens historia har årets eldsjälar på flera sätt tagit med dåtiden in i framtiden. Via en unik fysisk mötesplats med höga naturvärden och historiska värden på Ormakullagården och via en levande dokumentation om Älmhult som plats och människornas strävan under 150 år av ”Industri, hantverk och handel i västra Älmhult 1850-2000” visar årets eldsjäl värdet av att känna sin historia”

Årets företagare

Pristagarna från Unison visar upp sitt diplom och pris

Malin Svensson, VD för Unison i Häradsbäck, fick ta emot priset som Årets företagare. Priset delades ut av Företagarna och motiveringen löd:

”Sedan 1960-talet, i upplysningens tjänst, har företaget varit ledande genom alla faser som produkten utvecklats. Nu med 2:a generationens ägare är man en av landets största inom sitt produktområde, och finns i varje hem”

Årets butikssäljare

Pristagaren Mathilda visar upp sitt diplom och pris

Årets butikssäljare utses genom förslag och omröstning från allmänheten. I år var följande tre nominerade:

  • Kazim Ataei, Coop Älmhult
  • Besim Muharemovic, Maxi Älmhult
  • Mathilda Nilsson, Handelsboden Häradsbäck

Och vinnaren av Årets butikssäljare blev Mathilda Nilsson. Priset delades ut av Handelsplats Älmhult och motiveringen löd:

“Mathilda har utvecklat Handelsboden Häradsbäck till en lanthandel med extra allt. Hon är lyhörd för kundens önskemål och får alla att känna sig sedda och välkomna. Med ett varmt leende möts kunderna av Mathilda som alltid har tid att prata lite och det uppskattas både av ung och gammal. Tack vare Mathilda så har handelsboden service i världsklass"

Årets Landsbygdspris

Pristagarna Nicolina och Gustaf Gustafsosn visar upp sitt diplom och pris

Nicolina och Gustaf Gustafsson som driver Vägla Västergård i Hallaryd fick ta emot Årets landsbygdspris. Priset delades ut av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och motiveringen löd:

”Årets pristagare driver ett mjölk -och skogsföretag med ca 75 mjölkkor jämte rekryteringsdjur och därtill 100 ha skog. Paret tog över släktgården 2017 genom ett generationsskifte och är nu 11:e generationen. Sedan de tog över gården har de
nyodlat och byggt om och till kostallet. De har också installerat en ny mjölkrobot och köpt skog. Planer för framtiden inkluderar ny maskinhall samt solceller för att energieffektivisera.

Genom sitt genuina intresse för djur och skog har de förvaltat och vidareutvecklat företaget på ett exceptionellt sätt bara på några år. Genom sin entreprenörsanda, kompetens och hårt arbete är de ett lysande exempel på ett ungt företag som är framtiden för svenskt lantbruk. De visar att det går att driva och leva på ett litet lantbruk."

Årets Nyföretagare

Pristagaren  CH Värmepumpsservice AB visar upp sitt diplom och pris

CH Värmepumpsservice AB blev Årets nyföretagare. Priset delades ut av Nyföretagarcentrum Älmhult och motiveringen löd:

”Med en målmedveten satsning, mod och goda förberedelser har ni på kort tid lyckats etablera och utveckla företaget. Bra timing är alltid viktigt och investeringar i energieffektiviseringar ligger idag helt rätt i tiden. Nu tar ni nästa steg genom att utöka era tjänster till att även sälja och montera anläggningar med solceller.”

Årets utvecklingspris

pristagarna från PA restaurang visar upp sitt diplom och pris

PA Restaurang, Catering & Event fick ta emot Årets utvecklingspris. Priset delades ut av Växande Älmhult och motiveringen löd:

”Årets utvecklingspris tilldelas ett företag som med en stor satsning och småländsk envishet genomfört en nystart och investering i en bransch som har haft det tufft under pandemin. Dessutom har man gjort en satsning med en verksamhet vid Älmhults Golfbana med stor nytta för Älmhultsborna och klubbens besökare. Älmhult har genom satsningarna fått tillgång till en restaurang som erbjuder plats för över 200 gäster, catering för privatpersoner och företag, samt en mötesplats för event. Ägaren har ett stort hjärta för både Älmhults näringsliv och föreningsliv, vilket bidrar till Älmhults utveckling.”

100% lokal underhållning

Företagargalan 2023 leddes på bästa sätt av konferencier Hampus Rebjö som tillsammans med Malins Orkester stod för fantastisk underhållning.

en leende man på en scen
malins orkester spelar