Artikeln publicerades 17 november 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

En vecka fri från våld 2022

Logo orange med text Kronoberg fritt från våld.

Den 21 till 27 november är det den internationella kampanjen En vecka fri från våld. Syftet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

Under veckan blir det aktiviteter som före­läsningar, filmvisning, panelsamtal och fackeltåg i Kronobergs län.

Vi tipsar om digitala utbildningar som är kostnadsfria och öppna för alla som vill lära sig mer kring ämnet våld, exempelvis om våld mot äldre och om sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel.

Fackeltåg

Onsdagen den 23 november kan du vara med i ett fackeltåg som går från biblioteket till Stortorget. Vill du vara med samlas vi utanför biblioteket 17.00. Vi delar ut facklor till vuxna deltagare.

Föreläsning

Torsdag den 24 november har vi två föreläsningar med Atilla Yoldas. Han är journalist, aktivist och bloggare och hans hjärtefrågor handlar om antirasism, jämställdhet, demokrati och att motverka destruktiva machonormer.

FN:s internationella dag

Fredagen den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Orangea ljus tänds i en ljusmanifestation över hela världen. Vi kommer att ha ljusen tända under hela veckan bland annat i vårt servicecenter, på biblioteket och på verksamheter inom Individ- och familjeomsorgen.

Läs mer om veckan och aktiviteterna på almhult.se/valdinararelationer. Där finns också mer information om föreläsningen med Atilla Yoldas.

Gemensamma satsningar

I Kronoberg har vi gjort gemensamma satsningar och arrangerat aktiviteter under En vecka fri från våld, i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Vi uppmärksammar veckan under namnet Kronoberg fritt från våld. Nationellt leds initiativet av Unizon och MÄN, med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner.