Artikeln publicerades 24 juni 2024

Efterlängtad sommarsimskola i gång

En simbassäng

Tidig morgon på Haganäsbadet i Älmhult. Under tre veckor i juni och juli är det dags igen för den populära sommarsimskolan, i år med 210 barn anmälda, vilket är maxantalet.

Nyfikna och förväntansfulla barn väntar på att få hoppa ner i vattnet och ta sina första simtag. Startskottet för säsongen gick förra veckan och intresset är rekordhögt. Samtliga vardagar under tre veckor kommer sju grupper med cirka 30 barn att nöta simning på Haganäsbadet.

Groda, strut och pinne. Böj, vinkla, ut och ihop, instruerar Sophie Doodeman, i bassängen.

Vattenvana och simtag

På sommarsimskolan ligger stort fokus på att öka vattenvanan. Genom lek och roliga övningar ska barnen känna sig trygga och bekväma i vattnet. Detta varvas med en del simträning, som till exempel grunderna i bröst- och ryggsim.

​​​​​​Inom kursen tränar vi vattenvana och vi lär ut tradionellt bröst- och ryggsim. Att kunna simma är livsviktigt och därför är vi glada att kunna erbjuda den här möjligheten, säger Jenny Jonasson, badföreståndare.

Utöver fem simlärare deltar även flera feriearbetande ungdomar.

​​​​​Det är en fantastisk resurs, utan sommarjobbarna hade vi inte kunnat erbjuda en sådan här bra verksamhet, säger Jenny.

Simträning i skolan

Under året fortsätter elever i kommunen att ta del av simskola. Under hösten är det bland annat dags för elever i årskurs 2.

Vi har sedan ett år tillbaka även börjat med extra simning för elever i årskurs 4 som behöver mer stöttning för att sedan nå målen som finns i årskurs 6, berättar Jenny.