Artikeln publicerades 12 mars 2025 Uppleva och göra
Datorspel på skolschemat: ”Vi hjälper hemmasittare att klara av vardagen”

Martin Johansson arbetar med datorspel som verktyg för att hjälpa hemmasittare på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby kommun. Han är också styrelseledamot i Svenska E-sportsförbundet.
Den 14–15 mars kommer SM i e-sport och Esports & Gaming Tour till Älmhult. Det blir två dagar fyllda av spelglädje och tävlingar. Men datorspelande är mycket mer än ett nöje – det kan vara en del av skolschemat och vardagen. Vi tog ett snack med Martin Johansson på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby, som använder spelande som ett verktyg för att nå hemmasittare och har en e‑sportsutbildning.
Martin Johansson är styrelseledamot i Svenska E‑sportsförbundet sedan 4–5 år tillbaka. Till vardags arbetar han på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby kommun.
Jag jobbar med hemmasittare och använder gaming som ett verktyg för att få tillbaka dem till skolan. Vad jag vet är vi den enda skolan i Sverige som jobbar på detta sättet och det har gett fantastiska resultat, säger Martin.
”Inte en åtgärd som kastas in direkt”
Knut Hahn började använda datorspel som ett verktyg för att nå hemmasittare för 9 år sedan och arbetet är numera väletablerat.
Schemalagt spelande är inte en åtgärd som kastas in direkt och det är inte vilken elev som helst som kan få det. Vårt elevhälsoteam går igenom förutsättningarna, gör en bedömning och tar beslut om spelande under skoltid, förklarar Martin.
Eleverna som Martin och hans kollegor jobbar med har ofta någon form av psykisk ohälsa eller en diagnos som gör att de behöver ett anpassat schema för att klara av sin skolgång. Spelandet gör dagen bättre och blir en paus.
Vi använder det för att skolan ska bli rolig, men vi vill samtidigt att de ska spela så lite som möjlig. Det är hela tiden en balans: vi vill få dem att prestera så bra som möjligt och justerar speltiderna efter det.
Ett brett och mångfacetterat verktyg
När en elev har spelande på schemat så kan den tiden se väldigt olika ut. Allt beror på elevens behov.
Spelsalen är en gemensam sal. Eleven kan välja att sitta helt själv, spela med den som sitter bredvid eller spela med alla rummet. Ibland finns det personal på plats och ibland sköter eleverna sig själva, berättar Martin.
Enligt Martin så det spelandets odramatiska natur och mängden av spel som gör det till ett kraftfullt verktyg:
De här eleverna har kanske inte jättemånga kompisar eller mår väldigt dåligt. Så för vissa kan datorspel vara ett sätt att öva på sociala redskap och för vissa är det ett avdramatiserat sätt att börja prata. Det blir mindre press än om vi sätter oss på varsin stol mittemot varandra. I spelandet finns till exempel inte samma krav på ögonkontakt och vi har spelet som samtalsämne att utgå från.
E‑sport som idrottsspecialisering
Martin jobbar med ungdomar som av olika anledningar har det svårt med att få skolgången att fungera. Men på Knut Hahn finns det fler elever som har datorspel på schemat – de som valt e‑sport som idrottsspecialisering.
På vår skola har vi Counter Strike och det finns både en grundkurs och en fortsättningskurs. Kurserna finns inom det individuella valet och vi har en före detta semiprofessionell CS-spelare som lärare, berättar Martin.
Spellektionerna under det individuella valet har ett annat fokus än den schemalagda speltiden som elever kan beviljas från Martin och hans kollegor. Men det finns också likheter: spelandet är inte bara en ströaktivitet, utan ger ett värde till eleverna och samhället.
E‑sport handlar mycket om kommunikation, lagarbete och att förstå sin roll i en grupp. Det finns många likheter med hur man jobbar på till exempel ett industrigolv. Så eleverna lär sig färdigheter som de har nytta av efter studenten, oberoende av om de går vidare med e‑sport eller väljer en annan bana, säger Martin.
”Spelandet har en naturlig plats i skolan”
Oavsett om spelandet används som verktyg för att nå hemmasittare eller som en del av en idrottssatsning så har det en naturlig plats i skolan, enligt Martin:
I stort sett alla spelar något och det är det som gör spelandet till ett så effektivt verktyg för mig och mina kollegor. Det gör det möjligt för oss att bygga relationer och skapa tillit. Och med e‑sport som idrottsspecialisering får vi en möjlighet att skapa en helhetsförståelse hos eleverna och att bidra till att de får en mer hälsosam relation till spelandet.
Vill du lära dig mer om e-sport, i skolan eller på fritiden?
På Svenska E‑sportsförbundets hemsida kan du se vilka e‑sportsgymnasier som finns och hitta annan nyttig information.
Till Svenska E‑sportsförbundets hemsida Länk till annan webbplats.
I en tidigare intervju har Svenska E‑sportsförbundet också berättat mer om hur e‑sport kan utövas på fritiden, i föreningar och med regelbundna träningar.