Artikeln publicerades 14 april 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Barn på Norregårds förskola samlar in pengar till ukrainska flyktingar – nu uppmärksammas projektet i TV

Med pengar från barnens egna plantor skickas välling och blöjor till ukrainska barn på flykt. Under långfredagen åker en familj på förskolan tillsammans med en pedagog upp till Stockholm för att vara med i Nyhetsmorgon på TV4.

Hållbarhet och odling är ett viktigt tema på Norregårds förskola. Här har barn och pedagoger sedan en tid tillbaka planterat sticklingar i fönsterna.

–Barnen är bara fem och sex år, men de förstår redan att det här är viktigt, säger Pia Grahn, förskollärare och initiativtagare bakom projektet.

Under läsåret har alla förskolor i kommunen arbetat med temat hållbar utveckling och detta är ett av projekten.

–Miljöperspektivet finns med och också det sociala – där barnen får lära sig att visa omtanke och vilja att hjälpa de som behöver hjälp. De får också lära sig att det inte behöver kosta så mycket att odla, berättar Marina Emanuelsson, rektor.

Donerar pengar till Ukraina

Pia fick idén för några veckor sedan, när det var dags att plantera om sticklingar som vuxit till sig i förskolans fönster.

–Vi började erbjuda föräldrar och personal att köpa en planta för en valfri summa. Pengarna doneras sedan till Ukraina. Därmed skulle även barnen få lära sig flera viktiga lärdomar, berättar hon.

Berättar i TV

På fredag kommer Pia tillsammans med en familj från förskolan vara med i Nyhetsmorgon på TV4 där de får berätta om sitt arbete.

–Det är fantastiskt kul och värdefullt för både barn och personal. Vi har fortfarande några plantor kvar till försäljning och vi kommer att fortsätta skänka pengar till Ukraina för det vi får in, avslutar Martina.