Artikeln publicerades 5 juli 2022

Är du en småskalig producent av livsmedel?

Vitlök, tomater, morötter, potatisar, aubergin, och grönkål på ett träbord.

Nu kan du som är en småskalig producent och mindre leverantör av livsmedel på ett enklare sätt lämna anbud och leverera till Älmhults kommun och övriga kommuner i Kronobergs län.

– Vi har lanserat ett dynamiskt inköpssystem, som är en ny form av upphandling. Du ansöker om att vara med i systemet och när du blir kvalificerad kan du ta del av de förfrågningar som vi lägger in, berättar Marianne Kennysson på ekonomi- och upphandlingsavdelningen och fortsätter:

– Förfrågan kan avse flera produkter eller enbart en specifik produkt och gäller för leverans under en specificerad tidsperiod. I förfrågan ser du vilka kommuner och enheter som vill ha leverans, och du kan själv välja om du har möjlighet att erbjuda leverans till hela eller delar av förfrågan.

– Aktuella produkter i vårt dynamiska inköpssystem är frukt, grönsaker, rotfrukter, kött och charkuteri men fler produkter kan tillkomma, avslutar Marianne.

Ett dynamiskt inköpssystem skiljer sig mot en traditionell upphandling. Nedan ser du de viktigaste skillnaderna för dig som leverantör:

Skillnad i inköpssystem 

Dynamiskt inköpssystem

Traditionell upphandling

Du kan lämna anbud under hela giltighetstiden.

Du lämnar anbud under en viss angiven tidsperiod, oftast 30 till 35 dagar.

Du förbinder dig inte att leverera en viss volym, utan avgör själv om du vill och kan svara på de aktuella förfrågningarna.

Du ska kunna leverera köparens behov som specificeras i upphandlingen, oftast en fast volym till samtliga enheter och under hela avtalsperioden (vanligtvis 4 år).

Gå in på aktuella annonser på Opic och skapa ett gästkonto. Då kan du ta del av våra förfrågningar.

Här på opic.se hittar du aktuella upphandlingar i Kronobergs län. Länk till annan webbplats.

Har du frågor kontakta