Artikeln publicerades 25 augusti 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Älmhults kommun samverkar med näringslivet för att skapa fler jobb

Det har varit en lärorik och intensiv tid för Fino Gebremichael. Under juni, juli och augusti vikarierande hon som lokalvårdare på Älmhultsbostäder. Finos första arbete i Sverige.

Praktikplatser, sommarjobb, utbildningar och matchning. Det är några exempel på hur arbetsmarknadsenheten i Älmhults kommun, tillsammans med det lokala näringslivet, ska få ut fler i arbetslivet.

– Jag har lärt mig mer om språket och känner mig mer motiverad att lära mig mer och söka jobb. Älmhultsbostäder är en trevlig arbetsplats, berättar Fino glatt medan hon visar sina arbetsredskap och cykelkärran som hängde med under sommarbetet.

Samverkan för att skapa fler jobb

Insatsen kunde genomföras tack vare samverkan mellan Älmhultsbostäder och arbetsmarknadsenheten i Älmhults kommun.

– Detta gör att Fino får en fin arbetslivserfarenhet i Sverige och en bra referens från arbetsgivaren, berättar Indira Ruiz Lundgren, arbetsmarknadskoordinator.

Amelia Blanaru arbetar på Älmhultsbostäder som lokalvårdare och har introducerat Fino i arbetet.

– Jag gillar att hjälpa folk och därför ville jag stötta Fino i hennes första arbete. Det är inte lätt att få ett arbete om man inte har erfarenhet och om man inte kan så mycket svenska. Fino har gjort ett bra sommarjobb, säger Amelia.

Hitta kompetenser tillsammans

Fino är utbildad lokalvårdare via en vuxenutbildning på Haganässkolan. Resan till arbetet påbörjade hon för 7 år sedan när flytten gick från Eritrea till Sverige. Resan har inte varit lätt men Fino ger inte upp.

– Vi hoppas att andra arbetsgivare följer Älmhults bostäders exempel. Att hjälpa och erbjuda både praktikplatser och arbetstillfälle är en viktig samhällsinsats för personer som inte har lätt att få ett arbete på grund av språkbrist eller inga referenser. Nästa steg är att fortsätta stötta Fino i sitt arbetssökande, avslutar Indira.