Artikeln publicerades 22 augusti 2024

Älmhults kommun är bästa friluftskommun i Kronoberg!

En man och en pojke som vandrar ute i naturen

Nu är Sveriges friluftskommun utsedd för 2024 och Älmhult klättrar till 19:e plats bland Sveriges kommuner. Det är en förbättring med 21 platser jämfört med föregående år. Älmhult är dessutom bästa friluftskommun i Kronoberg.

Vi är glada och stolta över resultatet, säger Nicolas Hansson, kultur- och fritidschef i Älmhults kommun. Vi har jobbat långsiktigt med detta och är glada att det finns fantastiska möjligheter till friluftsliv i kommunen. Mycket beror förstås på att vi har samverkat med föreningslivet och andra aktörer. Vi ska vara stolta tillsammans!

Arbetet med friluftsliv

Vi mår bättre när vi kan vistas i naturen. Därför är det viktigt att kunna njuta av friluftsliv i kommunen, både för våra invånare och besökare. Tillsammans med föreningar och andra aktörer skapar vi nya platser att besöka och saker att göra.

Friluftsliv kan bidra till bättre folkhälsa och kommuner har en nyckelroll i friluftslivsarbetet. Under 2024 har bland annat Östra Möckelns vandringsled färdigställts med ledmarkeringar, skyltar och inte minst ett trebåtssystem som knyter ihop öarna vid Taxås och Möckelnsnäs berättar Linda Lörincz, fritidssamordnare.

Lederna i kommunen finns utmärkta i Naturkartan som du enkelt laddar ner i din telefon och som hjälper dig att hitta ut i naturen.

Naturkartan Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Några av de satsningar som Älmhults kommun är igång med:

  • Nya vandringsleder med bland annat trebåtssystem
  • Göra naturområden mer tillgängliga
  • Grillplatser i naturnära miljöer
  • Marknadsföring och kommunikation
  • Aktiviteter för målgruppen barn och unga för att stimulera till friluftsliv på såväl fritiden som inom skolverksamheten.

Om utmärkelsen Sveriges friluftskommun

Syftet med utmärkelsen Sveriges friluftskommun är att skapa uppmärksamhet kring friluftslivsarbetet och stimulera kommunernas arbete, som ger förutsättningar för medborgare och besökares upplevelser i natur- och kulturlandskapet. Målet med undersökningen, tillsammans med tidigare års undersökningar, är att ge underlag för att över tid mäta och följa upp kommuners arbete med friluftsliv, som bidrar till att uppnå de friluftspolitiska målen.

Läs mer om undersökningen på Naturvårdsverkets webbplats.

Sveriges friluftskommun 2024 Länk till annan webbplats.