Artikeln publicerades 12 december 2024

Älmhultselever vinner pris i matsvinnstävling

Patricia Schooner är hem- och konsumentkunskapslärare på Linnéskolan och har tillsammans med sina kollegor engagerat niondeklassarna i tävlingen Resterkocken.

Kan matrester bli en ny god måltid? Ja, det har barn och unga i tävlingen Resterkocken bevisat! Tävlingen fick i år in nästan 400 bidrag som visar hur matrester kan förvandlas till nya och inspirerande rätter. Nu har vinnarna korats och två elever i klass 9G på Linnéskolan placerade sig på en delad andraplats.

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden.

Tävlingen arrangeras av Södra Smålands avfall och miljö AB (SSAM) tillsammans med flera andra avfallsbolag och kommuner, däribland Sysav, Svenljunga, Partille och Kristianstad.

Ny slutuppgift i hem- och konsument­kunskapen

I Älmhult har både klass 9G och 9D på Linnéskolan engagerat sig i tävlingen och skickat in bidrag. Initiativet kom från hem- och konsument­kunskapslärarna Patricia Schooner, Louise Petersson och Susanne Bruno Ask som undervisar i årskurs 9.

I hem- och konsumentkunskap arbetar vi med fokus på H.E.M. som står för hälsa, ekonomi och miljö. Vi har alltid en slutuppgift som fokuserar på metoder och moment, där ingår det miljö med fokus på ekonomi. Vi vävde in uppgiften tillsammans med tävlingen för att tydliggöra och öka elevernas kreativitet och minska matsvinn, säger Patricia Schooner.

Enligt Patricia var uppgiften och tävlingen uppskattad av eleverna.

De tyckte det var kul att genomföra matlagningen och utmana sig kring nya tankar, idéer och recept.

Grattis till Wilma och Cornelia i klass 9G!

Eleverna valde själva om de ville skicka in tävlingsbidrag eller inte. Klass 9D och 9G skickade tillsammans in sju olika svinnsmarta recept (se deras inspirerande maträtter längre ned) och de har sedan bedömts att Resterkockens jury, bestående av Sandra Mastio och Erik Andersson.

Eleverna Wilma och Cornelia från klass 9G kom på en delad andraplats i kategorin årskurs 7-9 och har vunnit 2000 kr till klasskassan. Deras tävlingsbidrag var en rotfruktssoppa med ugnsrostade rotfruktschips och havregrynsgrötfrallor.

Förstaplatsen i kategorin årskurs 7-9 gick till Simon, Rasmus, Edward, Felix, Folke och Oliver från Segeltorpsskolan 7C i Huddinge.

Se alla vinnare och pristagare i Resterkocken här Länk till annan webbplats.

Mindre matsvinn bra för både plånbok och klimat

Svenska hushåll slänger ungefär 60 kg mat per person och år, enligt de senaste siffrorna från Naturvårdsverket. En del av avfallet är skal och annat som inte är tänkt att ätas, men ungefär 16 kg är mat som hade kunnat ätas. Ytterligare 18 kg mat och dryck hälls i avloppet.

För en familj på fyra personer motsvarar matsvinnet en kostnad på 3 000–6 000 kronor per år och maten som familjen köper står för nästan en tredjedel av deras klimatutsläpp. Varje slatt mjölk, konstig grönsak, överbliven köttbit och torr brödskiva som kan räddas är med andra ord viktig för plånboken och klimatet!

Se Naturvårdsverkets senaste statistik om matsvinn här Länk till annan webbplats.

Inspireras av eleverna på Linnéskolan

I Resterkocken får eleverna lära sig mer om till exempel bäst före-märkningen, vad sista förbrukningsdag är och hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken eller djuret.

Eleverna på Linnéskolan beskriver i sina tävlingsbidrag hur de förebyggt matsvinn. Perfekt inspiration för kvällens middag eller nästa veckas matsedel!

Alla tävlingsbidrag från Linnéskolan