Artikeln publicerades 2 oktober 2024 Bygga, bo och miljö
Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.
Älmhult åter i topp i Sveriges miljöbästa kommun

Återställning av våtmark i Skinnakärr.
Idag presenterar tidningen Aktuell Hållbarhet sin årliga kommunrankning av Sveriges miljöbästa kommun. Älmhults kommun placerar sig återigen bland de bästa i kategorin mindre städer och tätorter.
Älmhults kommun placerar sig på en andraplats inom sin kommungrupp och kommer före bland annat Markaryd, Olofström och Osby. I den samlade listan över Sveriges kommuner placerar sig Älmhult på plats 17. Det kan jämföras med plats 32 förra året och plats 142 år 2022.
Det känns roligt att vi återigen får en bra placering i Sveriges miljöbästa kommun. Många trivs i Älmhults kommun just på grund av närheten till naturen och en längtan till det jordnära och trygga, så miljöfrågorna är viktiga för oss, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande.
Älmhults kommun utmärker sig i undersökningen på flera områden, till exempel när det gäller våtmarker, transporter och byggnation.
Aktivt arbete med att restaurera våtmarker
Genom att restaurera våtmarker eller sänkta sjöar kan vi öka den biologiska mångfalden, minska utsläppen av växthusgaser och förbättra vattenhanteringen. Våtmarkernas areal har minskat mycket ända sedan 1800-talet på grund av utdikning för att förbättra skogsproduktion och torvbrytning.
Älmhults kommun erbjuder stöd till markägarna i form av projektledare och våtmarkskonsult för att samordna och driva arbetet framåt. När flera fastigheter och markägare är inblandade kan det ofta vara tidskrävande och finnas utmaningar att få till olika restaureringsprojekt. Markägare får dessutom bidrag för del av kostnaden för genomförande. Arbetet finansieras av statligt LONA-bidrag och pågår till 2025.
Samverkan för hållbara transporter
Årets undersökning från Aktuell hållbarhet innehöll en ny fråga om hur kommunen samverkar externt för att sänka utsläppen från transportsektorn. I år har Älmhults kommun bland annat anordnat projekt ihop med IKEA Älmhult AB och utmanat vanebilister att bli testcyklister. Vi deltar också i projektet ”Mobility makers” som drivs av Energikontor Syd och som bland annat fokuserar på arbetspendling till och från Diö. Förra året byggde vi dessutom kommunens två allra första cykelöverfarter.
Läs mer om projektet Mobility makers Länk till annan webbplats.
Energieffektiv, cirkulär och robust byggnation
Under våren 2023 antog Älmhults kommunfullmäktige åtta riktlinjer för hållbart byggande och de bidrar till att all ny-, om- och tillbyggnation får mindre påverkan på miljön. I riktlinjerna finns till exempel krav på passivhusstandard, cirkularitet (återvinningsbarhet) av material och att grönytor, dagvatten, skuggning och så vidare ska planeras på ett sätt som gör samhället robust.
Om Sveriges miljöbästa kommun
Sveriges miljöbästa kommun är en undersökning och rankning som genomförs varje år av tidningen Aktuell Hållbarhet. Rankningen består av tre delar: en enkätdel, en genomgång av externa data och en del kopplad till klimatdata. Syftet med undersökningen är att mäta kommunernas ambition och aktivitet på miljöområdet.
Enkäten innehåller frågor om allt från transporter och koldioxidbudgetar till PFAS, livsmedel och kapitalförvaltning. Frågorna varierar mellan åren och bygger på nära samarbete med experter och forskare. Den externa datan hämtas bland annat från Avfall Sverige, Boverket, SCB och Vattenmyndigheten.
Se hela rankningen från Aktuell Hållbarhet här Länk till annan webbplats.