Vanliga frågor och svar
Det beror på vilken utbildning du sökt. Vissa utbildningar/kurser har en sista ansökningsdag och då får du besked ca tre veckor efter sista ansökningsdatum. På andra kurser har vi kontinuerligt intag och då får du preliminärt besked på kursstart i samband med att du varit i kontakt med studie och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen.
Är du antagen till en utbildning har du rätt att slutföra utbildningen även om du flyttar till en annan kommun.
Ja. För kurser och utbildningar på grundläggande och gymnasial nivå kan du söka CSN. Sfi är inte studiemedelsberättigande. CSN beslutar om du får studiemedel eller inte. För mer information hänvisar vi till CSN:s hemsida.
Ja, du kan söka för max 53 veckor hos CSN. Du behöver planera din utbildning tillsammans med studie och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen. Din studietakt påverkar dina studiemedel. Du ser dina studiemedel på CSN:s hemsida.
För att få studiemedel måste kursen eller utbildningen ha påbörjats. Vi rapporterar till CSN när du påbörjat kurserna. CSN kan svara på dina frågor kring studiemedel. Du måste tex skicka in studieförsäkran till CSN. Se ”Mina sidor” på CSN:s hemsida.
Du vänder dig till den gymnasieskola där du studerade på gymnasiet. De kan hjälpa dig med detta. Vi kan inte se andra skolors betyg utan endast Haganässkolans.
För att få ut dina betyg vänder du dig alltid till den skola du studerat. Vi kan hjälpa dig med de betyg du fått från Haganässkolan.
Du hittar information om SFI på Haganässkolans hemsida. Haganasskolan.se.
Den som ska studera ansöker via hemsidan.
Från och med 1 juli det år du fyller 16 år kan du börja SFI. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera. Du ska vara bosatt i Sverige och sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen ger. Du är inte född i Danmark eller Norge.
Det kostar inget att studera inom SFI. Böcker och andra lärverktyg ingår. En liten kostnad kan förekomma för enstaka egna lärverktyg. När du läser inom SFI kan du inte få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Har du en utländsk examen/utbildning vänder du dig till UHR för bedömning av denna. Uhr.se. Vi på Vuxenutbildningen kan inte bedöma denna.
Utbildningen ska vara avgiftsfri. Det får dock förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Du står för kostnaderna för kurslitteratur. För SFI ingår kurslitteratur fritt.
Ja.
Detta får du information om vid kursstart.
Som vuxenstuderande har du ett stort egetansvar för dina studier. För att läraren ska kunna göra en korrekt bedömning av dina kunskaper måste läraren träffa dig. Vi finns här för din skull. Kan du inte delta på en lektion hör du av dig till din lärare.
Uteblir du tre veckor från utbildning utan att höra av dig, så skrivs du ut från kursen/utbildningen.
Vid start får du ett informationshäfte med kontaktuppgifter till respektive lärare.
Vi erbjuder sfi, grundläggande och gymnasiala kurser samt Yrkesvuxutbildningar. För aktuella kurser och kursstarter hänvisar vi till haganasskolan.se
För aktuella kurser och kursstarter hänvisar vi till haganasskolan.se. Där finns även information om anmälningstider.
Via haganasskolan.se
Kontaktuppgifter finns på haganasskolan.se.
Vi erbjuder utbildningar på plats. Vissa behörighetsgivande kurser kan efter planering med SYV erbjudas på distans.
För att svara på detta ta kontakt med studie och yrkesvägledaren. Se även information om våra utbildningar på haganasskolan.se
Ja.
För klagomål vänder du dig till oss på skolan så hjälper vi dig vidare i detta. Du kan efter detta om du fortfarande inte är nöjd vända dig till almhult.se där du kan lämna in ett klagomål via ett elektroniskt formulär.
Vad trevligt! Hos är du alltid välkommen för att studera. Vänd dig till studie och yrkesvägledare på skolan så hjälper vi dig.
Vill du avbryta en kurs eller utbildning börja med att prata med din lärare eller SYV.
Sjukanmälan görs till läraren men nya rutiner håller på att tas fram för detta.
Läraren kan bevilja upp till fem dagar för enskild angelägenhet. Fler än fem dagar beviljas av rektor.
Ansökan görs oftast via hemkommunen. Söker du direkt hos en annan kommun skickar de ansökan till oss för beslut om vi står för kostnaden. Ta kontakt med SYV som hjälper dig.