Naturvetenskaps­programmet

Inriktningar: Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle

Vill du veta hur man löser brott med DNA-teknik? Har du funderat på hur universum hänger ihop och vill veta mer? Vill du gå en utbildning som öppnar många vägar till intressanta utbildningar och yrken? Då är Naturvetenskapsprogrammet något för dig! 

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger dig bredast möjliga behörighet till utbildningar inom naturvetenskap, matematik och teknik men också till de flesta andra områden inom högskola och universitet. Under utbildningen vill vi väcka din nyfikenhet för hur naturen fungerar, allt från den minsta cellen i din kropp till galaxer i universum, så att du känner lust att lära dig ännu mer!

Under dina studieår kommer du både vara ute i naturen och laborera i våra moderna och välutrustade laborationslokaler.  Du kommer att möta välutbildade och engagerade lärare och studiemotiverade klasskamrater.

Vi har ett bra samarbete med våra universitet och högskolor samt näringsliv, allt för att ge dina studier en så god verklighetsförankring som möjligt! Vi har även haft fysik på Liseberg och biologi på Zoologisk Have i Köpenhamn. Någon elev blir uttagen att delta i Berzeliusdagarna i kemi där du kan komma i kontakt med forskare i workshops och föreläsningar. Vill du ha ännu större utmaningar, så hjälper vi dig att delta i nationella och internationella tävlingar i biologi, fysik och kemi. Gillar du matematik så kan du delta i Skolornas matematiktävling.

Hos oss får du hjälp att nå de mål du själv ställer upp, oavsett vilka framtidsplaner du har!

Gymnasiearbete

I årskurs tre får du göra ett självständigt gymnasiearbete, som förbereder dig för fortsatta högskolestudier inom i första hand det naturvetenskapliga eller matematiska området. Om du vill ges du möjlighet att göra ditt gymnasiearbete i samarbete med forskare vid bland annat Lunds Universitet.

Vad kan du bli?

Efter dina studier på det Naturvetenskapliga programmet får du en högskoleförberedande examen. Du har då grundläggande behörighet för högskolestudier och kan till exempel läsa vidare till läkare, tandläkare, civilingenjör, lärare, sjuksköterska, sjukgymnast, civilekonom, veterinär, kriminolog och webbutvecklare.

Intressanta länkar:

Biologi - läran om livetlänk till annan webbplats
Kemi - i atomernas världlänk till annan webbplats
Älmhults kommuns Miljöplan 2030länk till annan webbplats

Exempel på tidigare gymnasiearbeten

Poängplaner
NA18, 19, 20PDF (pdf, 120.2 kB)

Vill du besöka programmet?
Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök här. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till oss!