Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Produktutveckling och Programmering på Teknikprogrammet

Emma Engblom och Ghiath Al Omari går i tvåan på Teknikprogrammet på Haganässkolan, där Ghiath läser inriktningen Informations- och medieteknik och Emma läser Design och produktutveckling.

En dörröppnare

- Efter att ha läst på Teknikprogrammet kan man bli i princip vad som helst i framtiden, för att vi får behörighet till många olika utbildningar, säger Ghiath.

- Det bästa med Teknikprogrammet är våra lärare - de är tydliga och har framförhållning och om något är svårt hjälper de en alltid. Vi lär oss nya saker varje dag, säger Emma.

-Våra lärare är jättebra och brukar förklara bra när det är något jag inte förstår - och alla klasskamrater hjälper varandra. Vi har också en jättesnäll och bra bibliotekarie som hjälper alla, fortsätter Ghiath.

Spännande projekt

- I skolan har jag bland annat designat en typ av klädställning – ett järnrör som hänger från taket – där jag gjorde prototypen i papper. Vi får jobba mycket självständigt med egna idéer och sen vidareutveckla dem, berättar Emma.

- Vi kommer under vårterminen jobba med ett projekt i programmering där vi ska göra ett eget program med hjälp av allt vi gått igenom i kursen – det är det jag mest ser fram emot. Vi har också byggt små bilar av glasspinnar som drivs med solceller – det var roligt, säger Ghiath.

Framtidsplaner och matteintresse

-För att trivas på Teknik tror jag att ett matteintresse behöver finnas. Förutom det tror jag att alla kan trivas på Teknik. De mer kreativa kan ju välja Designinriktning istället för den jag går, rekommenderar Ghiath.

-Jag vill bli datoringenjör som min morbror. När jag var liten besökte jag honom på jobbet och då fick jag intresset och ville bli som honom. Jag gillar programmering, matte och fysik bäst, berättar Ghiath.

-Folk som tycker om matte tror jag passar på Teknik, annars i princip vem som helst som är beredd att lägga lite tid på skolarbetet, säger Emma.

Givande studiebesök

- Studiebesöken vi har åkt på har varit väldigt givande - att få åka iväg med klassen och uppleva saker som är bra tillsammans. Vi har bland annat fått lära oss om värme- och övervakningskameror genom våra besök, berättar Emma.

- Ett av mina bästa minnen är vår klassresa vi gjorde till Lunds universitet. Vi gick på studiebesök på universitetet, umgicks och åt tillsammans, avslutar Ghiath.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen