Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Elever på Vård- och omsorgsprogrammet står bakom införandet av appen SMSlivräddning i Kronoberg

Ellen Helmersson, Lovisa Ribacke och Matilda Olsson går alla i tvåan på Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan i Älmhult. Det var under den årligt återkommande Första hjälpen-dagen som tjejerna fick reda på att det fanns en mobilapplikation som heter SMSlivräddare, men att denna ännu inte fanns i Kronoberg.

SMSlivräddare
SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga till en plats där en person har drabbats av ett hjärtstopp. SMSlivräddar-systemet använder GPS-teknik för att lokalisera livräddarna, och sedan kunna larma de personer som är i närheten av platsen för hjärtstoppet. Hjärt-lungräddning kan då påbörjas av sms-livräddaren i väntan på att räddningspersonal kommer till platsen. För att bli sms-livräddare måste man ha gått en kurs i HLR och vara över 18 år.

Möt Ellen, Lovisa och Matilda
Ellen Helmersson, Lovisa Ribacke och Matilda Olsson går alla i tvåan på Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan i Älmhult. Det var under den årligt återkommande Första hjälpen-dagen som tjejerna fick reda på att det fanns en mobilapplikation som heter SMSlivräddare.

-Vi fick själva reda på att denna appen fanns på vår första hjälpen-dag vi hade på skolan, och att den används i andra regioner, men inte i Kronoberg, berättar Ellen.

-Minuterna innan ambulansen och räddningspersonalen kommer är ju jätteviktiga, säger Matilda.

-Det är väldigt viktigt att folk blir medvetna om att appen finns, särskilt de som har utbildning inom HLR. Nästan alla har ju mobilen med sig i fickan och får man då en notis när något hänt så kan man springa dit och hjälpa till, och rädda liv, säger Lovisa.

Appen blir verklighet
Ellen, Lovisa och Matilda beslutade sig för att göra något åt saken och kontaktade lokalpolitiker i Älmhult för att få appen införd i Kronoberg, och fick ett positivt svar.

Region Kronoberg har nu avsatt 1 miljon kronor till införandet och driften av detta system under 2020. SMS-livräddning blir då verklighet i Älmhult och i resten av Kronoberg.

Denna tjänst kommer i framtiden att rädda många liv i landets olika regioner, och snart även i Kronoberg, vilket dessa tre tjejer har bidragit till. Det är stort.

Text och bild: Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan

Nyhet
Publicerad:
Till toppen