Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Elever från Samhällsvetenskapsprogrammet medverkar i Social Innovation Camp

Under november månad anordnades i Älmhult en workshop genom projektet Social Innovation Camp, där alla elever på Samhällsvetenskapsprogrammet från Haganässkolan deltog. Syftet var att hitta nya lösningar på samhällsutmaningar.

Ett flertal lokala företag, såsom IKEA och Friskis & Svettis, hade till workshoppen skapat ett antal case som delades ut bland elevgrupperna för diskussion. Det var tredje upplagan av Social Innovation Camp, och första gången det hölls i Älmhult.

Möt Ellen, Magnus och Anders
För att få reda på mer om denna workshop så stämmer jag träff med Magnus Edvardsson och Ellen Eldh, som går i årskurs 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet på Haganässkolan, och Anders Johansson, som är programansvarig.

-Vårt case handlade om att lösa problematiken kring att IKEA slänger möbler, berättar Magnus. Vi kommer kanske jobba vidare på vår idé - det kan gå om man gör en välgörenhet av det, att skänka möblerna. Men ska man tjäna pengar blir det svårare. Ikeas representanter lyssnade på våra idéer och verkade bry sig på riktigt, avslutar Magnus.

På min fråga om vad de främst tar med sig från denna dag svarar Ellen:
-Att inte fastna i en tanke, utan gå vidare. Det känns kul att få möjlighet att tänka på framtidens problem.

Ett program med många valmöjligheter
Anders Johansson, programansvarig, beskriver Samhäll som ett program att söka till om man är intresserad av samhället, människor och relationer.
-Man ska också vara nyfiken på att lära sig mer. Programmet ger stora valmöjligheter för eleverna, där runt 10 timmar i veckan i snitt i åk2 och 3 består av individuella val och programinriktningen, berättar Anders.

-Man känner ofta att man lär sig nya grejer på lektionerna - att man inte står stilla, flikar Magnus in. Jag valde Samhäll på Haganässkolan för att det är en bred linje, och jag är inte helt säker på vad jag vill göra efter studenten. Det är skönt att vi får chansen att testa på så mycket under gymnasiet.

Ellen berättar varför hon valde Samhäll på Haganässkolan:
-Jag vill förändra något - hjälpa människor och miljön. Jag trivs bra på programmet och det är en bra stämning på skolan - alla är schyssta mot varandra. I ettan läste jag Samhäll med fotbollsinriktning, i samarbete med ÄIF, fortsätter Ellen. Vi blev tränade av herrlagets tränare.

-Vi erbjuder fotboll, innebandy och volleyboll som idrottsspecialisering i kombination med Samhällsprogrammet, förklarar Anders. Detta sker i samarbete med de lokala klubbarna.

Efter vårt samtal slås jag av engagemanget nästa generation har, och deras vilja att skapa positiv förändring i samhället – förändring som verkligen betyder något.

Text och bild:
Marie Kristina Karlsson
Marknadskoordinator Haganässkolan

Nyhet
Publicerad:
Till toppen