Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Byggeleven Feda kom på andraplats i regionsfinalen till yrkes-SM i Träarbete

Feda Amini går tredje året på Bygg- och anläggningsprogrammet på Haganässkolan. Under torsdagen den 12 mars deltog han i uttagningstävlingen på distans inför yrkes-SM 2020 i Träarbete. Det är 18 elever från 12 skolor som tävlar om 6 platser.

Möt Feda och Mikael
Jag träffar Feda dagen innan tävlingen äger rum då han är på plats på Haganässkolan för att träna inför kvalet. Mikael Lideberg Crona, Fedas coach och lärare, är också på plats.
-Det känns spännande och jag tror att jag går vidare, men man vet ju aldrig hur duktiga de andra är, svarar Feda på frågan hur det känns att delta i tävlingen. Det är första gången jag är med och kvalar till yrkes-SM, det känns jätteroligt, fortsätter Feda.
-Det handlar mycket om exakta mått. Eleverna blir bedömda efter ett antal kriterier, berättar Mikael.

Att gå Byggprogrammet
-Det roligaste med att gå på Bygg är att vi får göra många olika saker, säger Feda. Efter studenten vill jag jobba på ett mindre företag där jag får göra många olika moment, med alltifrån plattgjutning till att bygga en hel villa, berättar han.
-Om man gillar att tillverka saker och se dem växa fram så är Bygg en jättebra linje att välja. Vi har roligt här om dagarna, säger Feda glatt.

Jobb redan innan studenten
-På lov och vardagar jobbar jag extra på NYBE där jag bland annat sätter fönster och lägger golv - och på helgerna jobbar jag på IKEA, säger Feda. Jag har fått en lärlingsplats hos NYBE efter studenten och efter cirka 1,5 till 2år som lärling är jag klar träarbetare, eftersom jag redan har så många timmars praktik, fortsätter han. Träarbetare är vad som i folkmun kallas för snickare.

Haganässkolan - en trygg plats
Feda kom som flykting från Afghanistan till Sverige och landade till slut i Älmhult.
-Jag gick på Introduktionsprogrammet på Haganässkolan först, där alla hjälpte mig att komma vidare. Det bästa med Haganässkolan är alla vänliga lärare, jag känner mig trygg här, säger Feda.

Endast ett fåtal timmar innan deadline för denna artikel får jag besked om att Feda kom på en imponerande andraplats i kvalet till SM. Prestationen och resan som Feda har gjort kan inte kallas för något annat än imponerande och vi är glada för att denna drivna unge man har hittat sitt kall och att Haganässkolan har kunnat hjälpa honom att följa sina drömmar.

Text och bild: Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan

Nyhet
Publicerad:
Till toppen