Artikeln publicerades 9 maj 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Lärare från vuxenutbildningen på utbytesresa i Amsterdam

Under två dagar har personal från vuxenutbildningen i Älmhult varit i Amsterdam som en del av ett samverkansprojekt. Personalen har fått besöka en vuxenutbildning i Amsterdam där de fick möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap med personal från skolan.

Från vuxenutbildningen i Älmhult åkte 12 personer ner till Amsterdam tillsammans med personal från vuxenutbildningen i Osby. Första dagen med fokus på vuxenutbildning och dag två med temat integration och migration.

Utbyta kunskap

Under besöket fick personalen möjlighet att skugga en lärare på en vuxenutbildning och dra lärdom av varandra. Det diskuterades allt från olika utbildningssystem till aktuella frågor i våra samhällen, inkludering, mångfald och hur man får ut elever till arbete på ett effektivt sätt. De fick också möjlighet att besöka Amsterdams kommun för att ta del av hur de hanterar integration samt diskutera ämnen som praktikplats och språklektioner.

– Vi hade ett mycket intressant och givande besök i Amsterdam. Samtidigt som vi såg att de kommit långt i hur de arbetar med språkutbildning i kombination med yrkesutbildning blev vi medvetna om våra egna styrkor. Vi kommer nu att ta med oss allt det vi lärde oss under besöket in i våra utbildningar där yrkessvenskan blir allt viktigare.

Samarbetet fortsätter

Tanken bakom projektet är att kunna utveckla sina egna verksamheter genom att utbyta erfarenheter med andra organisationer. Därför kan det betyda att personalen från vuxenutbildningen i Amsterdam framöver kommer att komma på besök till Älmhult.

Johan Månsson, rektor på Vuxenutbildningen, föreläser för lärare