Artikeln publicerades 2 december 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Innovation Camp på Haganässkolan: Elever får slipa på idéer om det smarta hemmet

Onsdagen den 7 december anordnas Innovation Camp, ett projekt mellan skola och näringsliv, för eleverna på Haganässkolan. Tanken med Innovation Camp är att eleverna ska få möjlighet att träna på att gå från idé till handling, arbeta tillsammans och vara kreativa.

Hur kan vi tänka mer hållbarhet i hemmet? Nästa onsdag den 7 december samlas 130 elever på Haganässkolan för att ta fram nya idéer hur det smarta hemmet kan se ut i framtiden. Temat för dagen är att tänka ut en helt ny hållbar produkt eller funktion, gjort på återvunnet material som kan bidra till att lösa en utmaning i hemmet.

Försmak av kommande yrkesliv

Eleverna kommer att få jobba under tidspress för att tillsammans kläcka en ny idé som ska vara användbar för en riktig uppdragsgivare. En uppgift som ger eleverna en försmak av de utmaningar de kan komma att ställas inför i sitt kommande yrkesliv.

Som lärare inom Ung Företagsamhet, UF, ser jag flera fördelar med Innovation Camp. Framförallt får eleverna redan i årskurs 1 en känsla av vad det innebär att jobba med entreprenörskap. I vanliga fall läser man UF först i årskurs 2 - så här får de ett försprång och kan komma i gång fortare, berättar Stig Karlsson, lärare.

Samuel Svensson, rektor, är positiv:

Innovation Camp skapar värde ur många perspektiv. Samverkan med näringslivet är viktigt och det är också positivt att eleverna får möjlighet att vara kreativa och arbeta på riktigt med sina idéer, berättar Samuel Svensson från Haganässkolan.

Mattias Lindqvist, ansvarig för samhällsrelationer på IKEA Älmhult AB säger:

Vi vet alla att planeten står inför stora utmaningar där det finns ett stort behov av nya, smarta idéer och lösningar. På IKEA vill vi göra det enklare för de många människorna att leva ett mer hållbart liv hemma. Innovation och entreprenörskap ligger i vårt DNA och vi tror på kraften att låta dessa engagerade ungdomar få diskutera och komma på lösningar som är bra för både människor och vår planet, och det känns extra kul att detta sker på Haganässkolan här i Älmhult – hjärtat av IKEA.

Om evenemanget

Innovation Camp är ett arrangemang som anordnas av Ung Företagsamhet, denna gång tillsammans med Haganässkolan och IKEA i Älmhult.

Vi på Ung Företagsamhet vet att entreprenörskap lägger grunden för Kronobergs framtid. Därför är vi otroligt tacksamma att Ikea, tillsammans med Haganässkolan och Älmhult kommun är med och skapar goda förutsättningar för detta genom Innovation Camp, säger Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet.

Datum

Innovation Camp på Haganässkolan 7 december kl. 8.30-12.00.

Tider

  • 8.30-8.50 Inspirationsföreläsning av Emelie, UF Kronoberg
  • 8.50-9.00 IKEA presenterar sig och utmaningen. Utmaningen lyder: Att tänka ut en ny, hållbar produkt eller funktion, gjord på återvunnet material, som kan bidra till att lösa en utmaning i de många människornas hem.
  • 9.00-10.00 UF under timmen. Eleverna arbetar med att ta fram en lösning på utmaningen som sedan ska pitchas vid 10.15.
  • 10.00-10.15 Fika
  • 10.15-11.15 Pitchar i fyra olika grupper, 10 elevgrupper i varje. 4 jurys med ca 3 personer i varje. Varje grupp utser en finalist som sedan får tävla vidare i finalen.
  • 11.20-11.50 Final med finalisterna ur respektive grupp och vinnaren utses.
  • 11.50-12.00 Prisutdelning.