Artikeln publicerades 14 februari 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Haganässkolan i Älmhult satsar på fria mensskydd

Snart lyser röda skåp på väggarna i Haganässkolan. Det är skolans nya satsning på kostnadsfria mensskydd till skolans elever. Initiativet kommer från elever på skolan. Både skolledningen och Elevhälsan nappade direkt på förslaget.

Med ett knapptryck kommer det ut en tampong. Automaten låser sig i 4 minuter efter ett uttag innan nästa utmatning är möjlig.

– Det är en enkel och smidig lösning på något som elever upplever som ett hinder och oroar sig för. Nu kan de hämta när de vill utan att behöva vara beroende av någon vuxen på skolan, berättar Karin Ringblom, IB-koordinator och biträdande rektor.

Skapar en trygghet

– Vi hoppas att tillgången till mensskydd ska bidra till ökad trygghet för skolans elever, säger Lisa Högstedt, kurator på skolan.

– Mens är så tabubelagt. Om vi har mensskydd mer tillgängligt här kan det göra att det blir lättare att tala om mens, säger Lotte Van Overest, en av eleverna.

– Det har blivit så att det ska vara en äcklig grej. Att vi får de här automaterna med mensskydd kan göra att det blir mer normaliserat. Jag tror att det kan leda till något positivt, säger Erik Gonzalez, elev.

Minska tabun kring menstruation

RedLocker startade som ett UF-företag 2018 och tillhandahåller mensskyddsautomater som kan monteras på arbetsplatser och i skolor.

– Att det startade som ett UF-företag gör att det känns extra roligt, eftersom vi arbetar med UF och ungt entreprenörskap på skolan, säger Karin.

Förhoppningen är att den knallröda automaten ska bidra till minskad tabu kring menstruation.

– Det är ett symbolvärde i att den är röd och verkligen syns. Vi hoppas att det ska bidra till en öppenhet på skolan och minska tabun kring mens. Det ska inte kännas jobbigt för någon att prata om, avslutar Lisa.

Kontaktperson

Karin Ringblom, IB-koordinator och biträdande rektor
0476-642432