Artikeln publicerades 18 november 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Att jobba i kök är jättekul!

Ghada och Tamara går yrkesvuxutbildning med kockinriktning på Haganässkolan – ett yrkesprogram som är förankrat i det lokala näringslivet i Älmhult. Genom utbildningen får de en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut.

– Jag älskar min utbildning och min praktikplats i köket på Klöxhultsskolan. Att jobba gör mig väldigt glad, säger Tamara.

Utbildningen på 1,5 år ger en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök.

Att göra praktik – snabbt spår ut i arbetslivet

Ghada gjorde sin praktik på PA Restaurang Catering Event, där hon nu har fått jobb, och Tamara arbetade på Klöxhultsskolan. De berättar att de trivs bra med sina lärare på skolan och berättar om fördelarna med att vara ute på praktik.

Det är bra att vara ute på en riktig arbetsplats, så man vet vad man ger sig in på, berättar Ghada.

Therese Lilja, yrkeslärare på Haganässkolan är också positiv:

– Arbetsgivare med kompetensbrist får hjälp med att rekrytera nya och duktiga medarbetare. Receptet för att nå dit är samarbete. Nära samarbete. Mellan utbildningen och praktikplatserna.

Lära sig ett yrke och svenska samtidigt

Ett viktigt mål med utbildningen är också att integrera språk- och yrkesutbildning.

– Att jobba tillsammans med andra i en verklig situation är ett naturligt tillfälle att lära sig språket, berättar Therese, som menar att eleverna tagit stora kliv framåt gällande språket.

– Våra elever är väldigt motiverade och har hög närvaro. Många berättar också om hur de har vuxit under utbildningen och är glada över hur snabbt de kommit i arbete, avslutar hon.

Läs mer om kommunens yrkesutbildningar för vuxna här:
Vuxenutbildningen Älmhults kommun