Om Vuxenutbildningen

På Vuxenutbildningen kan du välja bland flera olika utbildningar och kurser. Hos oss kan du studera både på grundläggande och gymnasial nivå. Vi erbjuder också bland annat ett flertal olika yrkesvuxutbildningar.

Utbud av utbildningar och kurser

På Vuxenutbildningen erbjuder vi kurser på grundläggande och gymnasial nivå, yrkesvuxutbildningar, svenska för invandrare (SFI) samt Komvux som anpassad utbildning. Vi kan också erbjuda yrkesvux i andra kommuners regi och vi har idag ett samarbete med Markaryd och Ljungby som innebär att du som älmhultsbo kan söka utbildningar även i dessa kommuner. Vi erbjuder även Lärlingsutbildning i samarbete med Allbo Lärcenter i Alvesta.

På Vuxenutbildningen kan vi också erbjuda särskild prövning och validering.

Samhällsorientering - en gratis kurs om det svenska samhället, för dig som är med i etableringsprogrammet i Arbetsförmedlingens regi eller anhöriginvandrare.

Utbildningar Vuxenutbildningen

Ansök till Vuxenutbildningen Länk till annan webbplats.

Komvuxarbete högskoleförberedande

Ett komvuxarbete är en uppgift om 100 gymnasiepoäng som du kan använda för en examen inom komvux, motsvarande en gymnasieexamen. Denna examen kan vara inriktad mot något av studieområdena Samhällsvetenskap och humaniora eller Naturvetenskap och teknik.

Komvuxarbete yrkesförberedande

Komvuxarbetet på de yrkesförberedande programmen är tänkt att vara ett kvitto på att eleven är väl förberedd för arbete inom ett visst yrkesområde.

Komvuxarbetet ska inriktas mot en vald yrkesutgång inom examensmålen för yrkesprogrammet. Det är därför lämpligt att en elev genomför sitt komvuxarbete i slutet av utbildningen.

Upplägg av utbildningar, kurser och studier

Flera av våra utbildningar pågår kontinuerligt året runt och följer inte de terminer eller läsår som finns i grund- och gymnasieskola. Det går därför bra att kontakta oss när du vill under året, om du är i behov av utbildning. De yrkesutbildningar vi erbjuder startar vid vissa givna tillfällen under året efter att vi annonserat på hemsidan, lokaltidning, facebook med mera.

På Vuxenutbildningen har du stora möjligheter att påverka studietakt, studiemetod och vad du vill läsa. Vi försöker vara flexibla så att du kan kombinera studier med arbete och familj. Vi möts på Vuxenutbildningen på Haganässkolan!

Utbildningar

På Vuxenutbildningen erbjuder vi enskilda kurser på grundskole- och gymnasienivå, sammanhängande yrkesutbildningar (Yrkesvux), Svenska för invandrare (SFI), samt Komvux som anpassad utbildning och Samhällsorientering. Ansökningsformulär och mer information hittar du genom att följa länkarna nedan eller genom att klicka dig fram i menyn.

Grundläggande kurser

Här kan du läsa kurser på en grundläggande nivå, vilket innebär motsvarigheten till årskurs 9 i grundskolan.

Läs mer och ansök grundläggande kurser här

Gymnasiala kurser

När det gäller de gymnasiala kurserna kanske du bara behöver komplettera med något enstaka ämne eller kurs för att bli behörig till en viss utbildning på högskolan, eller behöver läsa flera ämnen för att få en komplett gymnasieexamen.

Läs mer och ansök gymnasiala kurser här

Yrkesvuxutbildningar

Välkommen till våra utbildningar som är starkt förankrade i det lokala näringslivet. Detta betyder att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden på personer med dessa utbildningar. Haganässkolan erbjuder ett flertal olika yrkesvuxutbildningar.

Vi kan också erbjuda Yrkesvux i andra kommuners regi och vi har idag ett samarbete med Markaryd och Ljungby som innebär att du som älmhultsbo kan söka utbildningar i dessa kommuners utbud.

Läs mer och ansök yrkesvuxutbildningar här

Komvux som anpassad utbildning

För dig med en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada erbjuder vi Komvux som anpassad utbildning. Kontakta oss så hjälper vi gärna till med vägledning och upplägg av studier.

Läs mer och ansök komvux som anpassad utbildning här

Särskild prövning

Om du saknar betyg i en kurs, behöver komplettera eller läsa upp dina gymnasiebetyg, kan du göra en särskild prövning.

Du kan ansöka om högst två prövningar vid ett och samma tillfälle.

Den 1 februari är sista dag för anmälan och betalning till ordinarie prövningstillfälle under vårterminen. Den 1 september är sista dag för anmälan och betalning till ordinarie prövningstillfälle under höstterminen.

Läs mer och gör din anmälan för särskild prövning här

Samhällsorientering

Samhällsorientering är en gratis kurs om det svenska samhället, för dig som är med i etableringsprogrammet i Arbetsförmedlingens regi eller anhöriginvandrare.

Läs mer och ansök samhällsorientering här

Svenska för invandrare (SFI)

Svenska språket är en nyckel till studier och arbetsliv! Den här utbildningen vänder sig till dig som har annat modersmål än svenska och vill ha grundläggande kunskaper i svenska språket och svenskt samhällsliv.

Läs mer och ansök svenska för invandrare (SFI) här

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?