Fiberanslutning

Med fiber från Elmnet får du ett snabbt och säkert bredband till ditt hem eller företag.

Ett öppet fibernät

Kommunens fibernät är ett så kallat öppet nät vilket innebär att alla tjänsteleverantörer som vill får sälja sina tjänster i nätet. Det gör att du som kund sedan väljer fritt bland dessa leverantörer och vilken hastighet du vill ha på ditt Internet.

Vårt fiberbredband medför obegränsad datamängd per månad i hastigheter upp till 1000 MB/sekund. Aktuellt tjänsteutbud finns på Open Universe.

Elmnet - Open Universe Länk till annan webbplats.

Varför fiber?

Idag sker allt mer på nätet; vi utbildar oss, arbetar hem­ifrån, ser på film och TV, lyss­nar på musik, umgås via sociala nätverk, kommunicerar och skaffar oss nya kunskaper. En sak är säker – utbudet via nätet kommer att öka ytterli­gare med tjänster som ställer krav på bra upp­koppling. Med fiber skapar vi förutsätt­ningar för dig att kunna ta del av detta utbud hemma – du får snabb tillgång till hela världen!

Internet är precis lika viktig som all annan infrastruktur och fiber kan användas för både telefon, TV och internet samtidigt.

Snabb anslutning och minimalt med störningar

Ett fibernät ger snabb anslutning till internet med garanterad hastighet. Mobila bredband, även 4G, ger oftare störningar och hastigheten varierar beroende på mobiltäck­ning och antalet samti­di­ga användare. Fiberbredband grävs istället ner i marken och ger därför minimala störningar.

Vill du vänta med att teckna abonnemang/tjänster är detta ändå ett gyllene tillfälle att ordna en fiberanslutning för din villa. Livslängden på fibernätet är minst 50 år och du betalar ingen löpande nätavgift så länge du inte abonnerar på någon tjänst via fibernätet.

Fördelar:

 • Med fiber kan du använda TV, bredband och IP-telefon samtidigt
 • Snabb anslutning med obegränsade möjligheter när det gäller hastighet
 • Minimalt med störningar och bättre driftsäkerhet
 • Du kan välja mellan flera olika leverantörer – vilket ger ett bra pris för dig
 • Framtidssäkert

Vad kostar det att installera fiber?

Här hittar du priserna för vad det kostar att installera fiber. När du fått fibern installerad och valt ett abonnemang i vår tjänsteportal betalar du även en kommunal nätavgift till ElmNet AB.

Läs mer om kostnader och beställ fiber från Elmnet AB

Fiber på landsbygden

ElmNet bygger ut fiberbredbandet i hela kommunen för att få en levande och attraktiv landsbygd. Vid utbyggnaden byggde ElmNet ett stamnät som når ut till de olika kommunområdena. Stamnätet utgör anslutningspunkt för de olika byanäten, vilka i sin tur ska nå ut till de enskilda hushållen.

ElmNets uppdrag är att stödja de lokala byanäten i deras utbyggnad och för att du som boende på landsbygden ska få tillgång till bredband via fiber behöver du kontakta ditt byanät. Varje byanät ansvarar för sitt nät och de sätter själva upp regelverk, villkor och anslutningsavgift med mera inom sitt område. Med bredband via fiber får du en stabil anslutning till din bostad med minimalt med störningar.

Så ser processen ut

Nedan kan du läsa om hur processen går till – från inlämnad beställning till fungerande fiberanslutning.

 1. Du skickar in din beställning.
 2. Vi gräver till dig som beställt komplett fiberanslutning av oss. När projekteringen påbörjas kommer du att få ett besked via mejl (förutsatt att du lämnat en mejladress på din beställning, annars sker kontakt via telefon eller brev) om tid och mer information.
 3. Vår entreprenör kommer sedan ut och placerar ut en markeringspinne som visar var överlämningspunkten till den enskilda tomten blir. Vill du av någon anledning vill flytta överlämningspunkten så går det oftast bra. Ta kontakt med entreprenören när de är på plats och gräver.
 4. Så fort överlämningspunkten har blivit markerad kan du påbörja din grävning. Har du beställt tomtgrävning via ElmNets entreprenör kommer du att bli kontaktad för att tillsammans med entreprenören bestämma var schaktet på tomten ska förläggas.
 5. Du som gräver själv gräver, från överlämningspunkten och fram till husväggen, ett dike som är mellan 30 cm och 40 cm djupt och cirka 10 cm brett. Det är viktigt att diket är plant i botten och inte har några ”S-kurvor”.
 6. När entreprenören passerar din tomt rullar de ut en slang i ditt ”dike”. Har du inte hunnit gräva själv när grävmaskinen passerar så lämnar entreprenören en bit slang vid överlämningspunkten.
 7. Närmast slangen fyller du med sand/grus med kornstorlek 0–8 mm. I denna slang skjuter/blåser vi sedan in fibern från anslutningspunkten fram till huset.
 8. Tekniker nummer 1 monterar sedan en så kallad fastighetsbox på utsidan av huset i vilken vi svetsar den fiber som kommer från anslutningspunkten. Observera att denna tekniker inte bokar tid för monteringen av fastighetsboxen utan den monteras rakt ovanför där slangen sticker upp vid husväggen. Har du några särskilda önskemål om fastighetsboxens placering i höjdled så är det bra om du markerar det på husväggen. Fastighetsboxens storlek är cirka 12x21x5 cm (BxHxD).
 9. Tekniker nummer 2 bokar tid med dig för att utföra inomhusinstallation. Platsen i huset bestämmer du själv men kom ihåg att fibermodemet kräver tillgång till 230V elström. Då borras det genom ytterväggen och patchkabel (kan liknas vid en ”fiberskarvkabel”) dras från den utvändiga fastighetsboxen och in i huset, fram till fibermodemet som också installeras vid detta tillfälle. Vi drar patchkabeln max cirka en meter inne i huset innan vi avslutar med fibermodem.
 10. När teknikern installerat fibermodemet och kollat så att allt fungerar kan du koppla din egen dator till fibermodemet och välja operatör och tjänst på Open Universe. Vanligtvis kommer ett internetabonnemang igång inom 10 minuter från det att du gjort din beställning på Open Universe.

Så här kan det se ut inomhus

Bilden nedan visar hur det kan se ut på insidan av ditt hus när fibermodem, router med mera är på plats.

 1. Fibermodem
 2. Router till internet
 3. TV box
 4. Telefonadapter
Bild på modem, router mm

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?