Hoppa direkt till innehållet

Fiber eller 5G?

Vi lever i ett samhälle där fler och fler funktioner i det dagliga livet kräver en snabb internetuppkoppling, både när vi befinner oss hemma och när vi är på språng. Men på vilket sätt ska man välja att surfa? Är trådlös 5G bäst eller är fibernätet det enda rätta? Så här funkar det.

Så funkar 5G

5G* är uppföljaren till 4G, det vill säga ett trådlöst system som transporterar tjänster via radiosignal, exempelvis mobilt bredband. Denna teknik innebär att du alltid ska kunna koppla upp dig, var du än befinner dig, utan att vara beroende av en fast internetlina i exempelvis mobiltelefonen. Mobilt bredband är en delad resurs vilket är en nackdel. Det innebär att ju fler som använder sig av 5G-nätet, desto lägre hastighet har du tillgång till. Bor du dessutom långt ifrån en mast sänks hastigheten ytterligare och mottagningen kan variera beroende på var du befinner dig i stunden.

Så funkar fiber

Fiber är, till skillnad från 4G och 5G, trådbunden via kabel direkt in i huset och du delar det inte med någon annan. Denna teknik påverkas inte av väder, vind eller av avstånd och antal användare. Fördelen med fiber är att du kan surfa obegränsat med den hastighet du valt, till en fast månadskostnad, utan att surfmängden tar slut. Det öppna fibernätet som finns i Sverige, gör det möjligt för dig som konsument att fritt välja den leverantör av bredband, TV och telefoni som passar dig bäst.

Fiber + 5G = Sant

Fiber och mobilt bredband bör ses som kompletterande tekniker. Fiber är framtidens bredband för hemmet eller företaget och 5G när du är ute på språng. Många experter menar att det är bra att hoppa på fibertåget när alla andra gör det. Det är en smart investering för framtiden som kan spara både pengar och energi.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen